Wieprzowo-drobiowy kebab w tortilli

Witam!
Dzisiaj szybki, prosty i pyszny przepis na kebaba w tortilli. Fajny pomysł na nieco nietypowy obiad. :)

Składniki:
  • 4 placki tortilla;
  • 30 dkg piersi z kurczaka;
  • 30 dkg chudej karkówki wieprzowej bez kości;
  • 2 łyżki oliwy, przyprawa do kebaba, zioła, sól, pieprz (do marynaty);
  • ½ główki sałaty lodowej;
  • średni pomidor malinowy;
  • 1 cebula czerwona;
  • 200 ml jogurtu naturalnego;
  • ząbek czosnku, sól, pieprz (opcjonalnie jakieś zioła, np. cząber).
Przygotowanie:
  • Mięso kroję w niedużą kostkę;
  • Do mięsa dodaję oliwę, przyprawy, sól i pieprz;
  • Tak przygotowane zamarynowane mięso wkładam do lodówki na około 30 minut;
  • Po tym czasie na mocno rozgrzaną patelnię wrzucam mięso i smażę ok. 10-15 minut (można podlać odrobiną wody i poddusić);
  • W trakcie smażenia, myję warzywa i: sałatę rwę na małe cząstki, pomidora w kostkę, cebulę w półplasterki;
  • Następnie robię sos czosnkowy - jogurt mieszam z czosnkiem i opcjonalnie z jakimiś ziołami;
  • Potem na suchej, rozgrzanej patelni podpiekam tortille - po ok. 1-2 minuty z każdej strony;
  • Gdy wszystko będzie już gotowe, na rozłożoną tortillę nakładam mięso, warzywa i zwijam kebaba;
  • Na końcu polewam zawinięty kebab sosem czosnkowym.







Pozdrawiam i do zobaczenia! :)

Komentarze

  1. Fajnie, że można zawinąć w środek co się chce :D

    OdpowiedzUsuń
  2. dziś jadłam takiego, tylko zrobiłam z kurczakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam tortille i zawsze mam jakieś opakowanie w szafce, żeby zrobić z nich jakiś awaryjny posiłek. U mnie najczęściej są to wrapy z fasolą, albo z serem i warzywami i do tego guacamole.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci gościu za każdy komentarz! ♥

Popularny post

Kategorie

Ananas Baba Banany Batat Białe Bigos Boczek Boczniaki Bolognese Brokuł Bułka Carbonara Carving Cebula Chleb Chorizo Ciasta i desery Ciastka Ciasto Ciasto francuskie Cukier Cukinia Curry Cykliczne kolorki Cynamon Czekolada Czosnek Dania główne Dania jednogarnkowe Deser Do kawy Do makaronu Dodatki Drożdżowe Drób Dynia Farsz Fasola Faszerowane Feta Gotowane Grejpfrut Grill Grzyby Gulasz Hamburger Indyk Inne Jabłko Jagnięcina Jajko Jak zrobić? Jałowiec Jarmuż Jogurt Kajmak Kalafior Kapusta Kapusta kiszona Karmelizacja Kasza jaglana Kebab Kiełbasa Kolacje Krem Kruche Kuchnia amerykańska Kuchnia angielska Kuchnia góralska Kuchnia grecka Kuchnia hiszpańska Kuchnia meksykańska Kuchnia polska Kuchnia węgierska Kuchnia włoska Kukurydza Kurczak Łatwe Majonez Makaron Marchew Mascarpone Mięso Mięso mielone Mozzarella Mus Musztarda Na grilla Nadziewane Napój Obiady Ogórek Ogórek kiszony Oliwa Oliwki Orzeźwiające Oscypek Owoce Papryka Pasta Pieczarki Pierniki Pierogi Pietruszka Pikantne Placki Płatki owsiane Po hawajsku Podgrzybki Pomidor Por Portobello Potrawy z parowaru Potrawy z patelni Propozycje Przekąski Pulpety Rady Rodzynki Roladki Ryż Rzodkiewka Sałata Sałatki Seler Ser Słodki ziemniak Słodkie Sok Sos Sos czosnkowy Sos owocowy Sos sojowy Spaghetti Staropolskie Suszone grzyby Suszone owoce Sycące Szczypiorek Szpinak Szybkie Szynka Śmietana Śniadania Tortille Tosty Trawa cytrynowa Twaróg Vinegret Wafle Warzywa Wegetariańskie Wielkanoc Wieprzowina Wiórki kokosowe Włoszczyzna Wołowina Z niezdrowego na zdrowe Z piekarnika Zapiekanka Zdrowe Ziemniaki Zioła Zupy

Etykiety

Ananas Baba Banany Batat Białe Bigos Boczek Boczniaki Bolognese Brokuł Bułka Carbonara Carving Cebula Chleb Chorizo Ciasta i desery Ciastka Ciasto Ciasto francuskie Cukier Cukinia Curry Cykliczne kolorki Cynamon Czekolada Czosnek Dania główne Dania jednogarnkowe Deser Do kawy Do makaronu Dodatki Drożdżowe Drób Dynia Farsz Fasola Faszerowane Feta Gotowane Grejpfrut Grill Grzyby Gulasz Hamburger Indyk Inne Jabłko Jagnięcina Jajko Jak zrobić? Jałowiec Jarmuż Jogurt Kajmak Kalafior Kapusta Kapusta kiszona Karmelizacja Kasza jaglana Kebab Kiełbasa Kolacje Krem Kruche Kuchnia amerykańska Kuchnia angielska Kuchnia góralska Kuchnia grecka Kuchnia hiszpańska Kuchnia meksykańska Kuchnia polska Kuchnia węgierska Kuchnia włoska Kukurydza Kurczak Łatwe Majonez Makaron Marchew Mascarpone Mięso Mięso mielone Mozzarella Mus Musztarda Na grilla Nadziewane Napój Obiady Ogórek Ogórek kiszony Oliwa Oliwki Orzeźwiające Oscypek Owoce Papryka Pasta Pieczarki Pierniki Pierogi Pietruszka Pikantne Placki Płatki owsiane Po hawajsku Podgrzybki Pomidor Por Portobello Potrawy z parowaru Potrawy z patelni Propozycje Przekąski Pulpety Rady Rodzynki Roladki Ryż Rzodkiewka Sałata Sałatki Seler Ser Słodki ziemniak Słodkie Sok Sos Sos czosnkowy Sos owocowy Sos sojowy Spaghetti Staropolskie Suszone grzyby Suszone owoce Sycące Szczypiorek Szpinak Szybkie Szynka Śmietana Śniadania Tortille Tosty Trawa cytrynowa Twaróg Vinegret Wafle Warzywa Wegetariańskie Wielkanoc Wieprzowina Wiórki kokosowe Włoszczyzna Wołowina Z niezdrowego na zdrowe Z piekarnika Zapiekanka Zdrowe Ziemniaki Zioła Zupy

Moja lista blogów

Prawa autorskie

Wszystkie moje teksty i zdjęcia na blogu "Pysznie, smacznie, kolorowo!" są chronione prawem autorskim na mocy: Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83, Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystanie ich wymaga mojej zgody!

Translate

Obserwatorzy