Makaron z kiełbasą i boczniakami w sosie pomidorowym
Witam!
Dzisiaj zaprezentuję Wam danie powstałe z resztek ze święconki. Został mi kawałek kiełbaski, jajko, a do tego w lodówce miałem jeszcze boczniaki i makaron z rosołu.
Postanowiłem to wszystko wymieszać i zrobić takie danie jednogarnkowe. Efekt przerósł stukrotnie moje oczekiwania. Pyszne, a do tego proste i tanie danie!
Składniki (na 4 porcje):
Rada: Możesz zrezygnować z kiełbasy - wtedy, danie to będzie świetne dla wegetarian.
Taki obiad to genialna sprawa. Polecam z ręką na sercu! :)
Pozdrawiam i wszystkim czytelnikom życzę Wesołych Świąt! :)
Dzisiaj zaprezentuję Wam danie powstałe z resztek ze święconki. Został mi kawałek kiełbaski, jajko, a do tego w lodówce miałem jeszcze boczniaki i makaron z rosołu.
Postanowiłem to wszystko wymieszać i zrobić takie danie jednogarnkowe. Efekt przerósł stukrotnie moje oczekiwania. Pyszne, a do tego proste i tanie danie!
Składniki (na 4 porcje):
- 10-12 młodych boczniaków (stare są niedobre i łykowate);
- 30 dkg kiełbasy (dowolna, ale najlepsza jest wiejska);
- 1 ugotowane jajko;
- pół dużej cebuli;
- łyżka oleju;
- 400 g pomidorów z puszki;
- 300 g makaronu (może być zwykła krajanka);
- oregano, rozmaryn;
- sól, pieprz.
- Boczniaki myję i usuwam z nich nieczystości;
- Kroję je w paski, po czym przelewam wrzątkiem;
- Kiełbasę kroję w plasterki;
- Jajko i cebulę kroję w drobną kostkę;
- Na rozgrzaną patelnię wlewam olej i wrzucam wszystkie składniki;
- Dodaję oregano, rozmaryn, sól, pieprz i smażę 4-5 minut;
- Gdy składniki się podsmażą na złoto-brązowy kolor, wlewam pomidory;
- Wszystko przykrywam i duszę 6-8 minut;
- Po tym czasie wrzucam makaron i duszę jeszcze 2-3 minuty.
Rada: Możesz zrezygnować z kiełbasy - wtedy, danie to będzie świetne dla wegetarian.
Taki obiad to genialna sprawa. Polecam z ręką na sercu! :)
Pozdrawiam i wszystkim czytelnikom życzę Wesołych Świąt! :)
No i super bo się przecież nic zmarnować nie może a wyjdzie potem takie smaczne danie :)
OdpowiedzUsuń