Kurza pierś w mozzarelli i oliwkach
Witam!
Dzisiaj taki trzydaniowy maraton - zacznę od kurzej piersi w mozzarelli i oliwkach. Danie to jest bardzo fajną, szybką i pyszną propozycją dla miłośników klimatów śródziemnomorskich.
Mi bardzo smakowało i na pewno jeszcze nieraz zrobię to danie.
Składniki:
Dzisiaj taki trzydaniowy maraton - zacznę od kurzej piersi w mozzarelli i oliwkach. Danie to jest bardzo fajną, szybką i pyszną propozycją dla miłośników klimatów śródziemnomorskich.
Mi bardzo smakowało i na pewno jeszcze nieraz zrobię to danie.
Składniki:
- ok. 0,5 kg piersi z kurczaka;
- ok. 20-25 czarnych oliwek;
- 100 g mozzarelli;
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- rozmaryn, majeranek;
- sól, pieprz.
- Z piersi wycinam małe, dość cienkie elipsy (fileciki) - wyjdzie takich około 4-5;
- Tak pokrojone mięso układam w naczyniu żaroodpornym;
- Mozzarellę kroję w kostkę, a oliwki tnę na pół;
- Ser i oliwki układam na filecikach;
- Posypuję to ziołami, solą i pieprzem, później polewam to wszystko oliwą;
- Wkładam do rozgrzanego piekarnika (180°C, grzanie góra-dół, może być termoobieg);
- Piekę 15-20 minut.
Co prawda oliwki byśmy na bok odłożyły ale resztę zjadłybyśmy z ochotą :)
OdpowiedzUsuń