Sos z pieczonych pomidorów koktajlowych
I trzecia propozycja. Tym razem pyszny sos z pieczonych pomidorków koktajlowych. Świetnie spisuje się w asyście mięs, do nuggetsów, frytek, burgerów i wielu, wielu dań. Możecie takim sosikiem zastąpić ketchup - nie dość, że zdrowszy, to dla mnie jeszcze o wiele pyszniejszy.
Składniki:
Pozdrawiam i do zobaczenia! :)
Składniki:
- 500 g pomidorów koktajlowych;
- 2 ząbki czosnku;
- łyżeczka oregano;
- pół łyżeczki bazylii;
- szczypta soli i pieprzu;
- 2 łyżki oliwy.
- Pomidorki kroję na pół;
- Wszystkie składniki wkładam do naczynia żaroodpornego i mieszam to wszystko;
- Wkładam do rozgrzanego piekarnika - 180°C, grzanie góra-dół;
- Piekę 45-50 minut;
- Upieczone pomidorki z przyprawami wrzucam do blendera i miksuję na gładki sos.
Pozdrawiam i do zobaczenia! :)
Ten sos z pieczonych pomidorów zachęca...pozdrawiam Maks...
OdpowiedzUsuńMniam! Ja robię taki sos z normalnych pomidorów i dodaję jeszcze dodatkowo chilli i ocet balsamiczny. ale muszę spróbować wersji z koktajlowymi :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj jadłyśmy pizzę i taki sos by nam się przydał :D
OdpowiedzUsuńJakby takim sosem zalać warzywa to powstało by coś wspaniałego :D
OdpowiedzUsuńmusi być pyszny, idealny do pizzy :)
OdpowiedzUsuń