poniedziałek, 7 sierpnia 2017

Chocolate chip cookies

Witam!
Dzisiaj przepis na przepyszne i znane wszystkim amerykańskie ciasteczka z czekoladą. Z zimnym mlekiem, ciepłą herbatą, czy jako słodkie uwieńczenie dnia - wspaniałe! ♥

Składniki:
  • 150 g mąki (ja zazwyczaj mieszam po 75 g kukurydzianej i pszennej, wtedy smak jest wyjątkowy, ale może być też sama pszenna);
  • 100 g masła;
  • szczypta soli;
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 150-160 g cukru (mniej więcej tyle samo co mąki, nawet nieco więcej);
  • jajko;
  • 200 g czekolady (dowolny rodzaj, ja używam pół na pół mlecznej i gorzkiej, aby ciastka nie były zbyt słodkie);
  • opcjonalnie - łyżeczka ekstraktu z wanilii.
Przygotowanie:
  • Przesiewam mąkę do miski, dodaję sól i proszek do pieczenia, wszystko mieszam;
  • W innym naczyniu ubijam masło z cukrem, po około 2-3 minutach dodaję jajko i ubijam do powstania jednolitej masy;
  • Suche i mokre składniki łączę ze sobą, ugniatam ciasto;
  • Dodaję do ciasta pokrojoną w drobną kostkę czekoladę i jeszcze ugniatam parę minut;
  • Tak przygotowane ciasto wkładam do lodówki na 15-30 minut, aby składniki się zdążyły nieco przegryźć;
  • Ciasto dzielę na kilkanaście równych części (powinno wyjść ok. 14 kawałków) i z każdej z nich formuję ciasteczko (kształt typowego ciasteczka, ok. 1 cm grubości);
  • Ciastka wstawiam do nagrzanego do 160 stopni C piekarnika na ok. 15 minut, do momentu aż zarumienią się brzegi;
  • Po wyjęciu z piekarnika, ciastka odstawiam do wystudzenia.


Pyszne, a czasem sobie można pozwolić. ;) Smacznego!

2 komentarze:

  1. Maks, przejrzałam Twoje przepisy i jestem pod wrażeniem. Masz talent!
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. na pewno pyszne....
    pozdrawiam i dziekuję za odwiedziny

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Ci gościu za każdy komentarz! ♥