Kurczak z cukinią i pieczarkami w delikatnym sosie curry z kaszą jaglaną

Witam!
Wg mnie najfajniejszym mięsem do obróbki jest właśnie kurczak, a w szczególności pierś. Robię ją na wiele rozmaitych sposobów. Oto kolejny: w sosie curry, z kaszą kuskus i ciekawymi dodatkami. Świetny przepis na dobry, sycący obiad.

Składniki:
  • ok. 0,5 kg piersi z kurczaka;
  • 1 średnia cukinia;
  • ok. 400 g pieczarek;
  • 2 średnie cebule;
  • 2 łyżki masła;
  • łyżka mąki (może być pszenna, może być pełnoziarnista);
  • 2 łyżeczki przyprawy curry;
  • zioła, sól, pieprz;
  • szklanka kaszy jaglanej;
  • ok. 2 szklanki wody.
Przygotowanie:
  • Pierś kroję w średnią kostkę (2x2cm);
  • Cukinię kroję w półplasterki, pieczarki - w plasterki, cebulę - w piórka;
  • Rozpuszczam łyżkę masła na patelni i jak zacznie skwierczeć, wrzucam warzywa;
  • Po około 2 minutach wrzucam kurczaka, dodaję drugą łyżkę masła, curry i przyprawy (ja dodałem majeranek,tymianek i trawę cytrynową);
  • Duszę około 12 minut, bez konieczności dodawania wody (pieczarki, cukinia oddają sok, a do tego mamy jeszcze masło);
  • Kaszę jaglaną daję na duże sito o drobnych oczkach i płuczę wodą do momentu, aż spod kaszy nie zacznie wypływać przezroczysta woda;
  • Kaszę jeszcze raz płuczę, tym razem wrzątkiem, aby nie była gorzka (jaglana potrafi być gorzka, jeśli się ją źle przygotuje);
  • Zagotowuję 2, 2¼ szklanki osolonej wody (tyle wody trzeba na jedną szklankę kaszy jaglanej), po czym wrzucam kaszę i gotuję ok. 18 minut;
  • 3-4 minuty przed końcem gotowania kurczaka, dodaję mąkę i mieszam, aby powstał sos.
Danie smakuje najlepiej na ciepło, zaraz po ugotowaniu.




Smacznego! Pozdrawiam i do zobaczenia! :)

Komentarze

  1. Porządny, syty obiad mięsny i do tego z fajnymi dodatkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie zjadłabym takie danie, gdyby tylko nie zawierało mięsa. Ale cała reszta mi się podoba ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi być pyszne, uwielbiam takie smaki a cukinia i kasza jaglana to mój namber łan! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. jakie pyszności, uwielbiam cukinię :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci gościu za każdy komentarz! ♥

Popularny post

Kategorie

Ananas Baba Banany Batat Białe Bigos Boczek Boczniaki Bolognese Brokuł Bułka Carbonara Carving Cebula Chleb Chorizo Ciasta i desery Ciastka Ciasto Ciasto francuskie Cukier Cukinia Curry Cykliczne kolorki Cynamon Czekolada Czosnek Dania główne Dania jednogarnkowe Deser Do kawy Do makaronu Dodatki Drożdżowe Drób Dynia Farsz Fasola Faszerowane Feta Gotowane Grejpfrut Grill Grzyby Gulasz Hamburger Indyk Inne Jabłko Jagnięcina Jajko Jak zrobić? Jałowiec Jarmuż Jogurt Kajmak Kalafior Kapusta Kapusta kiszona Karmelizacja Kasza jaglana Kebab Kiełbasa Kolacje Krem Kruche Kuchnia amerykańska Kuchnia angielska Kuchnia góralska Kuchnia grecka Kuchnia hiszpańska Kuchnia meksykańska Kuchnia polska Kuchnia węgierska Kuchnia włoska Kukurydza Kurczak Łatwe Majonez Makaron Marchew Mascarpone Mięso Mięso mielone Mozzarella Mus Musztarda Na grilla Nadziewane Napój Obiady Ogórek Ogórek kiszony Oliwa Oliwki Orzeźwiające Oscypek Owoce Papryka Pasta Pieczarki Pierniki Pierogi Pietruszka Pikantne Placki Płatki owsiane Po hawajsku Podgrzybki Pomidor Por Portobello Potrawy z parowaru Potrawy z patelni Propozycje Przekąski Pulpety Rady Rodzynki Roladki Ryż Rzodkiewka Sałata Sałatki Seler Ser Słodki ziemniak Słodkie Sok Sos Sos czosnkowy Sos owocowy Sos sojowy Spaghetti Staropolskie Suszone grzyby Suszone owoce Sycące Szczypiorek Szpinak Szybkie Szynka Śmietana Śniadania Tortille Tosty Trawa cytrynowa Twaróg Vinegret Wafle Warzywa Wegetariańskie Wielkanoc Wieprzowina Wiórki kokosowe Włoszczyzna Wołowina Z niezdrowego na zdrowe Z piekarnika Zapiekanka Zdrowe Ziemniaki Zioła Zupy

Etykiety

Ananas Baba Banany Batat Białe Bigos Boczek Boczniaki Bolognese Brokuł Bułka Carbonara Carving Cebula Chleb Chorizo Ciasta i desery Ciastka Ciasto Ciasto francuskie Cukier Cukinia Curry Cykliczne kolorki Cynamon Czekolada Czosnek Dania główne Dania jednogarnkowe Deser Do kawy Do makaronu Dodatki Drożdżowe Drób Dynia Farsz Fasola Faszerowane Feta Gotowane Grejpfrut Grill Grzyby Gulasz Hamburger Indyk Inne Jabłko Jagnięcina Jajko Jak zrobić? Jałowiec Jarmuż Jogurt Kajmak Kalafior Kapusta Kapusta kiszona Karmelizacja Kasza jaglana Kebab Kiełbasa Kolacje Krem Kruche Kuchnia amerykańska Kuchnia angielska Kuchnia góralska Kuchnia grecka Kuchnia hiszpańska Kuchnia meksykańska Kuchnia polska Kuchnia węgierska Kuchnia włoska Kukurydza Kurczak Łatwe Majonez Makaron Marchew Mascarpone Mięso Mięso mielone Mozzarella Mus Musztarda Na grilla Nadziewane Napój Obiady Ogórek Ogórek kiszony Oliwa Oliwki Orzeźwiające Oscypek Owoce Papryka Pasta Pieczarki Pierniki Pierogi Pietruszka Pikantne Placki Płatki owsiane Po hawajsku Podgrzybki Pomidor Por Portobello Potrawy z parowaru Potrawy z patelni Propozycje Przekąski Pulpety Rady Rodzynki Roladki Ryż Rzodkiewka Sałata Sałatki Seler Ser Słodki ziemniak Słodkie Sok Sos Sos czosnkowy Sos owocowy Sos sojowy Spaghetti Staropolskie Suszone grzyby Suszone owoce Sycące Szczypiorek Szpinak Szybkie Szynka Śmietana Śniadania Tortille Tosty Trawa cytrynowa Twaróg Vinegret Wafle Warzywa Wegetariańskie Wielkanoc Wieprzowina Wiórki kokosowe Włoszczyzna Wołowina Z niezdrowego na zdrowe Z piekarnika Zapiekanka Zdrowe Ziemniaki Zioła Zupy

Moja lista blogów

Prawa autorskie

Wszystkie moje teksty i zdjęcia na blogu "Pysznie, smacznie, kolorowo!" są chronione prawem autorskim na mocy: Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83, Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystanie ich wymaga mojej zgody!

Translate

Obserwatorzy