Gulasz wieprzowy z papryką i marchewką
Witam!
Dzisiaj pokażę Wam, jak robię gulasz - pyszne i sycące danie pochodzące z Węgier. Niektórzy gotują go bez, a niektórzy z warzywami. Ja jestem zwolennikiem tej drugiej opcji, bo po pierwsze jest lepszy smak, a po drugie - mięso trzeba z jakimś warzywem połączyć.
I tak myśląc, powstała moja wersja tego znanego wszystkim dania.
Składniki:
Oto mój sposób na pyszny i smaczny obiad - gulasz wieprzowy. :)
Pozdrawiam i do zobaczenia! :)
Dzisiaj pokażę Wam, jak robię gulasz - pyszne i sycące danie pochodzące z Węgier. Niektórzy gotują go bez, a niektórzy z warzywami. Ja jestem zwolennikiem tej drugiej opcji, bo po pierwsze jest lepszy smak, a po drugie - mięso trzeba z jakimś warzywem połączyć.
I tak myśląc, powstała moja wersja tego znanego wszystkim dania.
Składniki:
- 500-600 g wieprzowiny - najlepiej szynki wieprzowej;
- 1 średnia czerwona papryka;
- 1 duża marchew;
- 1 duża cebula (ja używam czerwonej, ale zwykła też mile widziana);
- 2 ząbki czosnku;
- łyżka słodkiej papryki w proszku;
- pół łyżeczki chili;
- łyżka oleju roślinnego;
- 100-150 ml wody;
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego;
- zioła (czubryca, majeranek itp.), sól, pieprz;
- opcjonalnie - łyżeczka mąki pszennej;
- opcjonalnie - liść laurowy, ziele angielskie (ja nie zawsze dodaje te 2 przyprawy, ponieważ nie lubię ich aromatu. Czasem nic nie dodaję, czasem zastępuję ziele angielskie jałowcem).
- Mięso kroję w średniej wielkości kostkę;
- Paprykę kroję w około 2 cm paski, cebulę w piórka, a czosnek kroję w plasterki (albo przeciskam przez praskę);
- Marchewkę trę na tarce o małych oczkach;
- Mięso przyprawiam papryką, chili i przyprawami;
- Na rozgrzaną patelnię nalewam olej i gdy on się nagrzeje, wrzucam mięso;
- Smażę około 5 minut, po czym dodaję warzywa;
- Smażę kolejne 5 minut i po tym czasie podlewam to wodą i koncentratem pomidorowym;
- Duszę przez około 45 minut, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliło;
- Po tym czasie, jeśli gulasz jest za rzadki, dodaję łyżeczkę mąki, aby zgęstniało i duszę kolejne 15-20 min.
- Jeśli nie trzeba dodawać mąki, duszę jeszcze około 20 min., do momentu, aż mięso będzie miękkie i niesurowe.
Oto mój sposób na pyszny i smaczny obiad - gulasz wieprzowy. :)
Pozdrawiam i do zobaczenia! :)
Wygląda pysznie. Muszę zrobić taki gulasz:):):):)
OdpowiedzUsuńA my byśmy do niego jeszcze ugotowały mnóstwo kaszy gryczanej <3 :D
OdpowiedzUsuńRobię podobne dania, ale z dodatkiem tofu lub strączków zamiast mięsa i tak jak napisały Pandki, do tego świetnie pasuje kasza gryczana :D
OdpowiedzUsuńWarto spróbować inny przepis. Juto zrobię na obiad i będzie do tego kasza.Serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNie to żebym była złośliwa, ale oddaj moją matę :))
OdpowiedzUsuńO taki gulasz z plackami ziemniaczanymi to prawdziwa pychotka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)