Francuskie cynamonki

Witajcie!
Dzisiaj szybki i prosty przepis na cynamonki - ślimaczki z ciasta francuskiego z cynamonem. Każdy z Was - nawet amator i niegotujący zrobi takie ciasteczka bezbłędnie. A poza tym są pyszne!

Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego;
  • 2 łyżki cynamonu;
  • masło do posmarowania góry;
  • łyżka wiórków kokosowych.

Przygotowanie:
  • Rozwijam ciasto francuskie i dzielę je na pół - poziomo!;
  • Ciasto posypuję cynamonem;
  • Zwijam ciasto w takie ślimaczki (roluję) i dokładnie ściskam końcówki;
  • Górę smaruję masłem i posypuję wiórkami;
  • Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180-200 st. C około 20 minut, do momentu, aż będą złociste.
Można udekorować cukrem pudrem, bądź świeżymi wiórkami kokosowymi.

Naprawdę jest to proste danie, a wygląda i smakuje fantastycznie. Oto efekty:




Jeśli by ktoś nie wiedział, jak ukroić ciasto, dołączam rysunek.


Pozdrawiam i do zobaczenia! :)

Komentarze

  1. Robiłyśmy kiedyś podobne :D Na ciepło smakują najlepiej :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna wersja od tych drożdżowych :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Spróbuję na pewno są pyszne. Pozdrawiam gorąco.

    OdpowiedzUsuń
  4. Staram się nie jeść słodyczy i mąki, lecz czasem kupuję francuskie aby upiec pierogi ze szpinakiem. Zauważyłam, że jeśli je rozwałkuję jest o niebo smaczniejsze i bardziej chrupkie. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie przepadam za ciastem francuskim, ale Twój wypiek wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Szybka przekąska na wynos. Akurat na drugie śniadanie i idealne maleństwa do kefiru ♥

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy po posypaniu ciasta cynamonem i zrolowaniu nie trzeba go pokroić na plasterki-ślimaczki? Chyba tak, bo na zdjęciu widać, że chyba je pokrojono. Ale czy przed pieczeniem, czy po?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci gościu za każdy komentarz! ♥

Popularny post

Kategorie

Ananas Baba Banany Batat Białe Bigos Boczek Boczniaki Bolognese Brokuł Bułka Carbonara Carving Cebula Chleb Chorizo Ciasta i desery Ciastka Ciasto Ciasto francuskie Cukier Cukinia Curry Cykliczne kolorki Cynamon Czekolada Czosnek Dania główne Dania jednogarnkowe Deser Do kawy Do makaronu Dodatki Drożdżowe Drób Dynia Farsz Fasola Faszerowane Feta Gotowane Grejpfrut Grill Grzyby Gulasz Hamburger Indyk Inne Jabłko Jagnięcina Jajko Jak zrobić? Jałowiec Jarmuż Jogurt Kajmak Kalafior Kapusta Kapusta kiszona Karmelizacja Kasza jaglana Kebab Kiełbasa Kolacje Krem Kruche Kuchnia amerykańska Kuchnia angielska Kuchnia góralska Kuchnia grecka Kuchnia hiszpańska Kuchnia meksykańska Kuchnia polska Kuchnia węgierska Kuchnia włoska Kukurydza Kurczak Łatwe Majonez Makaron Marchew Mascarpone Mięso Mięso mielone Mozzarella Mus Musztarda Na grilla Nadziewane Napój Obiady Ogórek Ogórek kiszony Oliwa Oliwki Orzeźwiające Oscypek Owoce Papryka Pasta Pieczarki Pierniki Pierogi Pietruszka Pikantne Placki Płatki owsiane Po hawajsku Podgrzybki Pomidor Por Portobello Potrawy z parowaru Potrawy z patelni Propozycje Przekąski Pulpety Rady Rodzynki Roladki Ryż Rzodkiewka Sałata Sałatki Seler Ser Słodki ziemniak Słodkie Sok Sos Sos czosnkowy Sos owocowy Sos sojowy Spaghetti Staropolskie Suszone grzyby Suszone owoce Sycące Szczypiorek Szpinak Szybkie Szynka Śmietana Śniadania Tortille Tosty Trawa cytrynowa Twaróg Vinegret Wafle Warzywa Wegetariańskie Wielkanoc Wieprzowina Wiórki kokosowe Włoszczyzna Wołowina Z niezdrowego na zdrowe Z piekarnika Zapiekanka Zdrowe Ziemniaki Zioła Zupy

Etykiety

Ananas Baba Banany Batat Białe Bigos Boczek Boczniaki Bolognese Brokuł Bułka Carbonara Carving Cebula Chleb Chorizo Ciasta i desery Ciastka Ciasto Ciasto francuskie Cukier Cukinia Curry Cykliczne kolorki Cynamon Czekolada Czosnek Dania główne Dania jednogarnkowe Deser Do kawy Do makaronu Dodatki Drożdżowe Drób Dynia Farsz Fasola Faszerowane Feta Gotowane Grejpfrut Grill Grzyby Gulasz Hamburger Indyk Inne Jabłko Jagnięcina Jajko Jak zrobić? Jałowiec Jarmuż Jogurt Kajmak Kalafior Kapusta Kapusta kiszona Karmelizacja Kasza jaglana Kebab Kiełbasa Kolacje Krem Kruche Kuchnia amerykańska Kuchnia angielska Kuchnia góralska Kuchnia grecka Kuchnia hiszpańska Kuchnia meksykańska Kuchnia polska Kuchnia węgierska Kuchnia włoska Kukurydza Kurczak Łatwe Majonez Makaron Marchew Mascarpone Mięso Mięso mielone Mozzarella Mus Musztarda Na grilla Nadziewane Napój Obiady Ogórek Ogórek kiszony Oliwa Oliwki Orzeźwiające Oscypek Owoce Papryka Pasta Pieczarki Pierniki Pierogi Pietruszka Pikantne Placki Płatki owsiane Po hawajsku Podgrzybki Pomidor Por Portobello Potrawy z parowaru Potrawy z patelni Propozycje Przekąski Pulpety Rady Rodzynki Roladki Ryż Rzodkiewka Sałata Sałatki Seler Ser Słodki ziemniak Słodkie Sok Sos Sos czosnkowy Sos owocowy Sos sojowy Spaghetti Staropolskie Suszone grzyby Suszone owoce Sycące Szczypiorek Szpinak Szybkie Szynka Śmietana Śniadania Tortille Tosty Trawa cytrynowa Twaróg Vinegret Wafle Warzywa Wegetariańskie Wielkanoc Wieprzowina Wiórki kokosowe Włoszczyzna Wołowina Z niezdrowego na zdrowe Z piekarnika Zapiekanka Zdrowe Ziemniaki Zioła Zupy

Moja lista blogów

Prawa autorskie

Wszystkie moje teksty i zdjęcia na blogu "Pysznie, smacznie, kolorowo!" są chronione prawem autorskim na mocy: Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83, Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystanie ich wymaga mojej zgody!

Translate

Obserwatorzy