Francuskie cynamonki
Witajcie!
Dzisiaj szybki i prosty przepis na cynamonki - ślimaczki z ciasta francuskiego z cynamonem. Każdy z Was - nawet amator i niegotujący zrobi takie ciasteczka bezbłędnie. A poza tym są pyszne!
Składniki:
Przygotowanie:
Dzisiaj szybki i prosty przepis na cynamonki - ślimaczki z ciasta francuskiego z cynamonem. Każdy z Was - nawet amator i niegotujący zrobi takie ciasteczka bezbłędnie. A poza tym są pyszne!
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego;
- 2 łyżki cynamonu;
- masło do posmarowania góry;
- łyżka wiórków kokosowych.
Przygotowanie:
- Rozwijam ciasto francuskie i dzielę je na pół - poziomo!;
- Ciasto posypuję cynamonem;
- Zwijam ciasto w takie ślimaczki (roluję) i dokładnie ściskam końcówki;
- Górę smaruję masłem i posypuję wiórkami;
- Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180-200 st. C około 20 minut, do momentu, aż będą złociste.
Można udekorować cukrem pudrem, bądź świeżymi wiórkami kokosowymi.
Naprawdę jest to proste danie, a wygląda i smakuje fantastycznie. Oto efekty:
Jeśli by ktoś nie wiedział, jak ukroić ciasto, dołączam rysunek.
Pozdrawiam i do zobaczenia! :)
Robiłyśmy kiedyś podobne :D Na ciepło smakują najlepiej :D
OdpowiedzUsuńFajna wersja od tych drożdżowych :D
OdpowiedzUsuńSpróbuję na pewno są pyszne. Pozdrawiam gorąco.
OdpowiedzUsuńStaram się nie jeść słodyczy i mąki, lecz czasem kupuję francuskie aby upiec pierogi ze szpinakiem. Zauważyłam, że jeśli je rozwałkuję jest o niebo smaczniejsze i bardziej chrupkie. Polecam.
OdpowiedzUsuńNie przepadam za ciastem francuskim, ale Twój wypiek wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńale pyszności *.*
OdpowiedzUsuńsmakowite :)
OdpowiedzUsuńSzybka przekąska na wynos. Akurat na drugie śniadanie i idealne maleństwa do kefiru ♥
OdpowiedzUsuńAle pyszności!
OdpowiedzUsuńPyszności...
OdpowiedzUsuńO takie smaczki to ja lubię !
OdpowiedzUsuńCzy po posypaniu ciasta cynamonem i zrolowaniu nie trzeba go pokroić na plasterki-ślimaczki? Chyba tak, bo na zdjęciu widać, że chyba je pokrojono. Ale czy przed pieczeniem, czy po?
OdpowiedzUsuń