Nadziewane portobello i ciekawy sos z pozostałego farszu
Kolejny pyszny przepis, tym razem w roli głównej - wielkie pieczarki portobello.
Składniki:
Pyszne, proste i kolorowe danie. Polecam!
Robiąc to danie, zostało mi nieco farszu, z którego zrobiłem oryginalny sos do makaronu.
Składniki:
- 3 duże pieczarki portobello;
- 25 dkg zmielonej łopatki wieprzowej;
- ćwierć małej cukinii;
- pół małej marchewki;
- mała cebulka czerwona;
- gałązka rozmarynu;
- sól, pieprz, przyprawy;
- łyżka masła.
- Pieczarki dokładnie płuczę pod gorącą wodą;
- Z pieczarek wydrążam blaszki i ewentualnie nieco tej warstwy pod blaszkami (ale nie wolno pieczarki przedziurawić!), które zostawiam na później;
- Pieczarki w całości smażę na maśle po około 2 minuty z każdej strony na złoty kolor;
- W tym czasie przygotowuję farsz: zmieloną łopatkę, cukinię i marchewkę starte na tarce, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę, wydrążony miąższ z pieczarek, sól, pieprz i przyprawy dokładnie ze sobą mieszam i podsmażam na patelni 5-6 minut;
- Gdy wszystko się podsmaży, pieczarki nadziewam farszem i kładę na szczyt po gałązce rozmarynu;
- Piekę to w piekarniku nagrzanym do 210°C, grzanie góra-dół, około pół godziny;
- Ściągam rozmaryn z góry.
Pyszne, proste i kolorowe danie. Polecam!
Robiąc to danie, zostało mi nieco farszu, z którego zrobiłem oryginalny sos do makaronu.
Do farszu (przepis powyżej) dolewam 250 ml soku pomidorowego i 400 g pomidorów z puszki. Wlewam to do garnka i duszę około 5 minut. Podaję z rurkami i serem.
Juz dlugo sie przymierzam do zrobienia nadziewanych portobello.
OdpowiedzUsuńTwoj przepis wyglada smacznie wiec bede probowac :)
Milego !
Bardzo lubię portobello! Ja nadziewałam je serem mozzarella a także bułką tartą z czosnkiem i pietruszką :)
OdpowiedzUsuńZawsze chcemy te pieczary kupić ale nigdy nam się tak nie uda :P Zawsze coś nam przeszkodzi, szkoda bo wyglądają apetycznie :)
OdpowiedzUsuń