Nadziewane portobello i ciekawy sos z pozostałego farszu

Kolejny pyszny przepis, tym razem w roli głównej - wielkie pieczarki portobello.

Składniki:
  • 3 duże pieczarki portobello;
  • 25 dkg zmielonej łopatki wieprzowej;
  • ćwierć małej cukinii;
  • pół małej marchewki;
  • mała cebulka czerwona;
  • gałązka rozmarynu;
  • sól, pieprz, przyprawy;
  • łyżka masła.
Przygotowanie:

  • Pieczarki dokładnie płuczę pod gorącą wodą;
  • Z pieczarek wydrążam blaszki i ewentualnie nieco tej warstwy pod blaszkami (ale nie wolno pieczarki przedziurawić!), które zostawiam na później;
  • Pieczarki w całości smażę na maśle po około 2 minuty z każdej strony na złoty kolor;
  • W tym czasie przygotowuję farsz: zmieloną łopatkę, cukinię i marchewkę starte na tarce, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę, wydrążony miąższ z pieczarek, sól, pieprz i przyprawy dokładnie ze sobą mieszam i podsmażam na patelni 5-6 minut;
  • Gdy wszystko się podsmaży, pieczarki nadziewam farszem i kładę na szczyt po gałązce rozmarynu;
  • Piekę to w piekarniku nagrzanym do 210°C, grzanie góra-dół, około pół godziny;
  • Ściągam rozmaryn z góry.

Pyszne, proste i kolorowe danie. Polecam! 

Robiąc to danie, zostało mi nieco farszu, z którego zrobiłem oryginalny sos do makaronu.


Do farszu (przepis powyżej) dolewam 250 ml soku pomidorowego i 400 g pomidorów z puszki. Wlewam to do garnka i duszę około 5 minut. Podaję z rurkami i serem.


Zachęcam do zrobienia obu dań, bo smakują genialnie! :)




Komentarze

  1. Juz dlugo sie przymierzam do zrobienia nadziewanych portobello.
    Twoj przepis wyglada smacznie wiec bede probowac :)
    Milego !

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię portobello! Ja nadziewałam je serem mozzarella a także bułką tartą z czosnkiem i pietruszką :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze chcemy te pieczary kupić ale nigdy nam się tak nie uda :P Zawsze coś nam przeszkodzi, szkoda bo wyglądają apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci gościu za każdy komentarz! ♥

Popularny post

Kategorie

Ananas Baba Banany Batat Białe Bigos Boczek Boczniaki Bolognese Brokuł Bułka Carbonara Carving Cebula Chleb Chorizo Ciasta i desery Ciastka Ciasto Ciasto francuskie Cukier Cukinia Curry Cykliczne kolorki Cynamon Czekolada Czosnek Dania główne Dania jednogarnkowe Deser Do kawy Do makaronu Dodatki Drożdżowe Drób Dynia Farsz Fasola Faszerowane Feta Gotowane Grejpfrut Grill Grzyby Gulasz Hamburger Indyk Inne Jabłko Jagnięcina Jajko Jak zrobić? Jałowiec Jarmuż Jogurt Kajmak Kalafior Kapusta Kapusta kiszona Karmelizacja Kasza jaglana Kebab Kiełbasa Kolacje Krem Kruche Kuchnia amerykańska Kuchnia angielska Kuchnia góralska Kuchnia grecka Kuchnia hiszpańska Kuchnia meksykańska Kuchnia polska Kuchnia węgierska Kuchnia włoska Kukurydza Kurczak Łatwe Majonez Makaron Marchew Mascarpone Mięso Mięso mielone Mozzarella Mus Musztarda Na grilla Nadziewane Napój Obiady Ogórek Ogórek kiszony Oliwa Oliwki Orzeźwiające Oscypek Owoce Papryka Pasta Pieczarki Pierniki Pierogi Pietruszka Pikantne Placki Płatki owsiane Po hawajsku Podgrzybki Pomidor Por Portobello Potrawy z parowaru Potrawy z patelni Propozycje Przekąski Pulpety Rady Rodzynki Roladki Ryż Rzodkiewka Sałata Sałatki Seler Ser Słodki ziemniak Słodkie Sok Sos Sos czosnkowy Sos owocowy Sos sojowy Spaghetti Staropolskie Suszone grzyby Suszone owoce Sycące Szczypiorek Szpinak Szybkie Szynka Śmietana Śniadania Tortille Tosty Trawa cytrynowa Twaróg Vinegret Wafle Warzywa Wegetariańskie Wielkanoc Wieprzowina Wiórki kokosowe Włoszczyzna Wołowina Z niezdrowego na zdrowe Z piekarnika Zapiekanka Zdrowe Ziemniaki Zioła Zupy

Etykiety

Ananas Baba Banany Batat Białe Bigos Boczek Boczniaki Bolognese Brokuł Bułka Carbonara Carving Cebula Chleb Chorizo Ciasta i desery Ciastka Ciasto Ciasto francuskie Cukier Cukinia Curry Cykliczne kolorki Cynamon Czekolada Czosnek Dania główne Dania jednogarnkowe Deser Do kawy Do makaronu Dodatki Drożdżowe Drób Dynia Farsz Fasola Faszerowane Feta Gotowane Grejpfrut Grill Grzyby Gulasz Hamburger Indyk Inne Jabłko Jagnięcina Jajko Jak zrobić? Jałowiec Jarmuż Jogurt Kajmak Kalafior Kapusta Kapusta kiszona Karmelizacja Kasza jaglana Kebab Kiełbasa Kolacje Krem Kruche Kuchnia amerykańska Kuchnia angielska Kuchnia góralska Kuchnia grecka Kuchnia hiszpańska Kuchnia meksykańska Kuchnia polska Kuchnia węgierska Kuchnia włoska Kukurydza Kurczak Łatwe Majonez Makaron Marchew Mascarpone Mięso Mięso mielone Mozzarella Mus Musztarda Na grilla Nadziewane Napój Obiady Ogórek Ogórek kiszony Oliwa Oliwki Orzeźwiające Oscypek Owoce Papryka Pasta Pieczarki Pierniki Pierogi Pietruszka Pikantne Placki Płatki owsiane Po hawajsku Podgrzybki Pomidor Por Portobello Potrawy z parowaru Potrawy z patelni Propozycje Przekąski Pulpety Rady Rodzynki Roladki Ryż Rzodkiewka Sałata Sałatki Seler Ser Słodki ziemniak Słodkie Sok Sos Sos czosnkowy Sos owocowy Sos sojowy Spaghetti Staropolskie Suszone grzyby Suszone owoce Sycące Szczypiorek Szpinak Szybkie Szynka Śmietana Śniadania Tortille Tosty Trawa cytrynowa Twaróg Vinegret Wafle Warzywa Wegetariańskie Wielkanoc Wieprzowina Wiórki kokosowe Włoszczyzna Wołowina Z niezdrowego na zdrowe Z piekarnika Zapiekanka Zdrowe Ziemniaki Zioła Zupy

Moja lista blogów

Prawa autorskie

Wszystkie moje teksty i zdjęcia na blogu "Pysznie, smacznie, kolorowo!" są chronione prawem autorskim na mocy: Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83, Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystanie ich wymaga mojej zgody!

Translate

Obserwatorzy