Nuggetsy z kurczaka w owsianej panierce
Kolejny przepis, który Wam zaprezentuję jest szczególny. Zakochałem się w tym daniu od pierwszego gryza i ta "miłość" dalej nie przemija. Sekretem zapewne jest bardzo ciekawa panierka, przez którą mięso nabiera fajnego smaku. Ta przekąska jest idealna na domowe spotkania, a dzieci zapewne ją pokochają!
Składniki (na 3 porcje):
Składniki (na 3 porcje):
- ok. 0,5 kg piersi z kurczaka;
- 1 jajko;
- 0,5 łyżki mąki pełnoziarnistej;
- 200 g bułki tartej;
- 50 g płatków owsianych górskich;
- łyżeczka czosnku niedźwiedziego;
- pół łyżeczki chili;
- sól, pieprz;
- 3 łyżki oleju.
- Pierś kroję w dwu-trzy centymetrowe paski (nie za grube, aby zdążyły się szybko usmażyć);
- Wbijam jajko na talerz i roztrzepuję;
- Do roztrzepanego jajka dodaję mąkę i dokładnie mieszam;
- Na drugi talerzyk wsypuję bułkę tartą, płatki owsiane,czosnek niedźwiedzi, chili, sól i pieprz;
- Składniki panierki dokładnie ze sobą mieszam;
- Paski z kurzej piersi obtaczam w jajku i mące, a następnie w panierce;
- Smażę na rozgrzanym oleju, do momentu, aż panierka zrobi się złocista (około 2-3 minuty z każdej strony);
- Po smażeniu przekładam na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
hmm, wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuń