Chili con carne
Witam!
Dzisiaj podzielę Wam się z moim przepisem na chili con carne - bardzo popularne danie rodem z Meksyku. Pikantność chili, charakter mięsa i delikatność fasoli i kukurydzy powodują, że danie to jest bardzo dobre i na pewno jest fajnym pomysłem na danie główne.
Składniki:
Pyszności!
Dzisiaj podzielę Wam się z moim przepisem na chili con carne - bardzo popularne danie rodem z Meksyku. Pikantność chili, charakter mięsa i delikatność fasoli i kukurydzy powodują, że danie to jest bardzo dobre i na pewno jest fajnym pomysłem na danie główne.
Składniki:
- 40-50 dkg zmielonego wołowego mięsa;
- 1 cebula;
- 1-2 ząbki czosnku;
- 1 czerwona papryka;
- 200-250 g kukurydzy konserwowej;
- ok. 250 g fasoli czerwonej;
- ok. 300 g pomidorów krojonych z puszki;
- 400-500 ml bulionu (może być też czysty rosół);
- pół łyżeczki sproszkowanego chilli, bądź mała pokrojona w kostkę papryczka chilli;
- łyżeczka oregano, pół łyżeczki kminku, szczypta soli, pieprzu;
- olej do smażenia;
- opcjonalnie - łyżeczka cukru.
- Cebulę kroję w średnią kostkę;
- Czosnek przeciskam przez praskę;
- Paprykę kroję w kostkę;
- Kukurydzę i fasole przecedzam przez sito i płuczę pod bieżącą wodą;
- Rozgrzewam olej na patelni, po czym wrzucam cebulę, czosnek, kminek i chilli;
- Czekam aż cebula się zeszkli, po czym dodaję mięso;
- Smażę około 5 minut, do momentu aż wołowina straci kolor surowizny;
- Po tym czasie dodaję pomidory, oregano, sól, pieprz i cukier, przykrywam pokrywką i duszę 12-15 minut;
- Następnie dodaję fasolę, kukurydzę i bulion;
- Duszę jeszcze do 5 minut.
Pyszności!
O tak, bardzo lubimy ale u nas bez mięsa za to baaardzo dużo fasoli :D
OdpowiedzUsuń