Pulpety jarmużowe z musem warzywnym
Witam!
Dzisiaj danie z jarmużem w roli głównej. Postanowiłem zrobić z tego wdzięcznego warzywa drobiowe pulpety. Do tego pyszny, pomarańczowy mus z marchwi, cebuli i kukurydzy. Danie zdrowe, lekkie, smaczne i kolorowe!
Składniki:
Pulpety (na 7 dużych pulpetów):
Najlepiej smakuje z ryżem i jakąś lekką sałatką skropioną oliwą (opcjonalnie olejem rzepakowym).
Smakuje wspaniale. Polecam Wam, abyście od czasu do czasu zjedli taki lekki obiad. Źródło białka, wielu witamin, karotenu, żelaza i substancji przeciwnowotworowych - samo zdrowie!
Pozdrawiam i do zobaczenia! :)
Dzisiaj danie z jarmużem w roli głównej. Postanowiłem zrobić z tego wdzięcznego warzywa drobiowe pulpety. Do tego pyszny, pomarańczowy mus z marchwi, cebuli i kukurydzy. Danie zdrowe, lekkie, smaczne i kolorowe!
Składniki:
Pulpety (na 7 dużych pulpetów):
- podwójna pierś z kurczaka (ok. 500-700 g);
- 300 gramów jarmużu;
- czosnek (ząbek lub łyżka przyprawy);
- sól, pieprz.
- 2 duże marchewki;
- 2 cebule;
- łyżeczka masła;
- 2 łyżki konserwowej kukurydzy;
- 0,5 litra wody;
- sól, pieprz, przyprawy.
- Przygotuj jarmuż (TUTAJ);
- Zmiel pierś i jarmuż;
- Przypraw przyprawami;
- Dokładnie wymieszaj i z tak powstałej masy zrób pulpeciki;
- Gotuj w parowarze, bądź garnku z osoloną wodą około 15-20 minut;
- Obierz marchew i pokrój w plasterki;
- Cebulę pokrój w kostkę;
- Podsmaż warzywa na patelni, przypraw je przyprawami;
- Po około 2 minutach dodaj kukurydzę, podlej wodą;
- Duś do momentu, gdy marchewka będzie miękka (do 20 minut);
- Zmiksuj warzywa dodając wody tak, aby powstał gładki, gęstawy mus.
Najlepiej smakuje z ryżem i jakąś lekką sałatką skropioną oliwą (opcjonalnie olejem rzepakowym).
Smakuje wspaniale. Polecam Wam, abyście od czasu do czasu zjedli taki lekki obiad. Źródło białka, wielu witamin, karotenu, żelaza i substancji przeciwnowotworowych - samo zdrowie!
Pozdrawiam i do zobaczenia! :)
Chyba lubisz jarmuż ja także. Obiadek taki w moim guście. Na pewno przepis wykorzystam. Pozdrawiam:):):):0
OdpowiedzUsuńzainspirowałaś mnie do jarmużu:D
OdpowiedzUsuńDobry pomysł, ja często robię takie ze szpinakiem lub marchewką. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZa jarmużem jakoś nie przepadam, ale w takiej postaci na pewno smakowałyby mi :)
OdpowiedzUsuńale ładna buźka na talerzu :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis pozdrawiam
OdpowiedzUsuńIdealnie się prezentują :D
OdpowiedzUsuńNo piękne Ci wyszły te pulpeciki. Takie danie fit ♥
OdpowiedzUsuń