Pulpety jarmużowe z musem warzywnym

Witam!
Dzisiaj danie z jarmużem w roli głównej. Postanowiłem zrobić z tego wdzięcznego warzywa drobiowe pulpety. Do tego pyszny, pomarańczowy mus z marchwi, cebuli i kukurydzy. Danie zdrowe, lekkie, smaczne i kolorowe!

Składniki:

Pulpety (na 7 dużych pulpetów):
  • podwójna pierś z kurczaka (ok. 500-700 g);
  • 300 gramów jarmużu;
  • czosnek (ząbek lub łyżka przyprawy);
  • sól, pieprz.
Mus:
  • 2 duże marchewki;
  • 2 cebule;
  • łyżeczka masła;
  • 2 łyżki konserwowej kukurydzy;
  • 0,5 litra wody;
  • sól, pieprz, przyprawy.
 Sposób przygotowania:
  • Przygotuj jarmuż (TUTAJ);
  • Zmiel pierś i jarmuż;
  • Przypraw przyprawami;
  • Dokładnie wymieszaj i z tak powstałej masy zrób pulpeciki;
  • Gotuj w parowarze, bądź garnku z osoloną wodą około 15-20 minut;

  • Obierz marchew i pokrój w plasterki;
  • Cebulę pokrój w kostkę;
  • Podsmaż warzywa na patelni, przypraw je przyprawami;
  • Po około 2 minutach dodaj kukurydzę, podlej wodą;
  • Duś do momentu, gdy marchewka będzie miękka (do 20 minut);
  • Zmiksuj warzywa dodając wody tak, aby powstał gładki, gęstawy mus.

Najlepiej smakuje z ryżem i jakąś lekką sałatką skropioną oliwą (opcjonalnie olejem rzepakowym).
Smakuje wspaniale. Polecam Wam, abyście od czasu do czasu zjedli taki lekki obiad. Źródło białka, wielu witamin, karotenu, żelaza i substancji przeciwnowotworowych - samo zdrowie!







Pozdrawiam i do zobaczenia! :)

Komentarze

  1. Chyba lubisz jarmuż ja także. Obiadek taki w moim guście. Na pewno przepis wykorzystam. Pozdrawiam:):):):0

    OdpowiedzUsuń
  2. zainspirowałaś mnie do jarmużu:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobry pomysł, ja często robię takie ze szpinakiem lub marchewką. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Za jarmużem jakoś nie przepadam, ale w takiej postaci na pewno smakowałyby mi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. No piękne Ci wyszły te pulpeciki. Takie danie fit ♥

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci gościu za każdy komentarz! ♥

Popularny post

Kategorie

Ananas Baba Banany Batat Białe Bigos Boczek Boczniaki Bolognese Brokuł Bułka Carbonara Carving Cebula Chleb Chorizo Ciasta i desery Ciastka Ciasto Ciasto francuskie Cukier Cukinia Curry Cykliczne kolorki Cynamon Czekolada Czosnek Dania główne Dania jednogarnkowe Deser Do kawy Do makaronu Dodatki Drożdżowe Drób Dynia Farsz Fasola Faszerowane Feta Gotowane Grejpfrut Grill Grzyby Gulasz Hamburger Indyk Inne Jabłko Jagnięcina Jajko Jak zrobić? Jałowiec Jarmuż Jogurt Kajmak Kalafior Kapusta Kapusta kiszona Karmelizacja Kasza jaglana Kebab Kiełbasa Kolacje Krem Kruche Kuchnia amerykańska Kuchnia angielska Kuchnia góralska Kuchnia grecka Kuchnia hiszpańska Kuchnia meksykańska Kuchnia polska Kuchnia węgierska Kuchnia włoska Kukurydza Kurczak Łatwe Majonez Makaron Marchew Mascarpone Mięso Mięso mielone Mozzarella Mus Musztarda Na grilla Nadziewane Napój Obiady Ogórek Ogórek kiszony Oliwa Oliwki Orzeźwiające Oscypek Owoce Papryka Pasta Pieczarki Pierniki Pierogi Pietruszka Pikantne Placki Płatki owsiane Po hawajsku Podgrzybki Pomidor Por Portobello Potrawy z parowaru Potrawy z patelni Propozycje Przekąski Pulpety Rady Rodzynki Roladki Ryż Rzodkiewka Sałata Sałatki Seler Ser Słodki ziemniak Słodkie Sok Sos Sos czosnkowy Sos owocowy Sos sojowy Spaghetti Staropolskie Suszone grzyby Suszone owoce Sycące Szczypiorek Szpinak Szybkie Szynka Śmietana Śniadania Tortille Tosty Trawa cytrynowa Twaróg Vinegret Wafle Warzywa Wegetariańskie Wielkanoc Wieprzowina Wiórki kokosowe Włoszczyzna Wołowina Z niezdrowego na zdrowe Z piekarnika Zapiekanka Zdrowe Ziemniaki Zioła Zupy

Etykiety

Ananas Baba Banany Batat Białe Bigos Boczek Boczniaki Bolognese Brokuł Bułka Carbonara Carving Cebula Chleb Chorizo Ciasta i desery Ciastka Ciasto Ciasto francuskie Cukier Cukinia Curry Cykliczne kolorki Cynamon Czekolada Czosnek Dania główne Dania jednogarnkowe Deser Do kawy Do makaronu Dodatki Drożdżowe Drób Dynia Farsz Fasola Faszerowane Feta Gotowane Grejpfrut Grill Grzyby Gulasz Hamburger Indyk Inne Jabłko Jagnięcina Jajko Jak zrobić? Jałowiec Jarmuż Jogurt Kajmak Kalafior Kapusta Kapusta kiszona Karmelizacja Kasza jaglana Kebab Kiełbasa Kolacje Krem Kruche Kuchnia amerykańska Kuchnia angielska Kuchnia góralska Kuchnia grecka Kuchnia hiszpańska Kuchnia meksykańska Kuchnia polska Kuchnia węgierska Kuchnia włoska Kukurydza Kurczak Łatwe Majonez Makaron Marchew Mascarpone Mięso Mięso mielone Mozzarella Mus Musztarda Na grilla Nadziewane Napój Obiady Ogórek Ogórek kiszony Oliwa Oliwki Orzeźwiające Oscypek Owoce Papryka Pasta Pieczarki Pierniki Pierogi Pietruszka Pikantne Placki Płatki owsiane Po hawajsku Podgrzybki Pomidor Por Portobello Potrawy z parowaru Potrawy z patelni Propozycje Przekąski Pulpety Rady Rodzynki Roladki Ryż Rzodkiewka Sałata Sałatki Seler Ser Słodki ziemniak Słodkie Sok Sos Sos czosnkowy Sos owocowy Sos sojowy Spaghetti Staropolskie Suszone grzyby Suszone owoce Sycące Szczypiorek Szpinak Szybkie Szynka Śmietana Śniadania Tortille Tosty Trawa cytrynowa Twaróg Vinegret Wafle Warzywa Wegetariańskie Wielkanoc Wieprzowina Wiórki kokosowe Włoszczyzna Wołowina Z niezdrowego na zdrowe Z piekarnika Zapiekanka Zdrowe Ziemniaki Zioła Zupy

Moja lista blogów

Prawa autorskie

Wszystkie moje teksty i zdjęcia na blogu "Pysznie, smacznie, kolorowo!" są chronione prawem autorskim na mocy: Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83, Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystanie ich wymaga mojej zgody!

Translate

Obserwatorzy