Baba wielkanocna bez ucierania

Witam!
Wielkanoc tuż tuż, święconka już jutro... Ja w tym roku postanowiłem upiec babę. Jako, że nie jestem z tych od słodkiego, bałem się, że ciasto nie będzie dobre, że wyjdzie zakalec itp. Poza tym nie mam przyrządów potrzebnych do utarcia niektórych składników. Trochę pomieszałem, dodałem swoich pomysłów i...
Koniec końców wyszła naprawdę pyszna, kolorowa, wielkanocna baba bez ucierania. Jak ją zrobić? Zaprezentuję Wam dziś swój przepis na ten wielkanocny bestseller.

Składniki:
  • ok. 180 g mąki tortowej;
  • ok. 80 g mąki ziemniaczanej;
  • łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 5 jaj;
  • niepełna szklanka cukru;
  • opakowanie cukru z wanilią (może być waniliowy, ale ten z wanilią jest o niebo lepszy);
  • 125 g masła typu Kasia, Palma;
  • 125 g margaryny;
  • szczypta soli;
  • 2 łyżeczki kakao;
  • 50 g suszonej żurawiny;
  • 2-3 łyżeczki cukru pudru (do posypania).
Przygotowanie:
  • Rozpuszczam w rondelku masło i margarynę (razem), nie doprowadzając do skwierczenia (cały czas mieszam łyżką);
  • Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek przesiewam przez sito, aby nie było grudek;
  • Całe jajka ubijam z cukrem zwykłym i tym z wanilią (może być mikserem, może być zwykłą trzepaczką); 
  • Gdy jajka z cukrem zwiększą swą objętość i ładnie się ubiją (jednolita, gęstawa masa), dodaję rozpuszczone masło i margarynę i sól;
  • Wszystko dokładnie mieszam (trzepaczką lub mikserem);
  • Połowę masy wlewam do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy do babek (u mnie forma ma średnicę 23 cm, a wysokość - 13 cm - w takiej formie babka mieści się idealnie);
  • Do drugiej połowy masy wsypuję kakao i dokładnie mieszam, aż ciasto nie zabarwi się na brązowo;
  • Po wymieszaniu tę drugą połowę też wlewam do formy;
  • Na sam wierzch sypię suszonymi żurawinami;
  • Wkładam do rozgrzanego piekarnika (180°C, grzanie góra-dół) i piekę 55-60 minut;
  • Gotowe ciasto wyjmuję z formy i posypuję cukrem pudrem.
Jestem pod wrażeniem tej babki. Wyszła pięknie - bez zakalca, pulchna i wilgotna. A w smaku... obłędna!
To był mój debiut cukierniczy i uważam go za jak najbardziej udany. Lepszego ciasta dawno nie jadłem. :)







Pozdrawiam Was i do zobaczenia! :)

Komentarze

  1. Trzeba przyznać, że wyszła zjawiskowo :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie, super wyrosła :)
    Też robiłam babkę, ale jogurtową :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Baba jak marzenie. Wyrośnięta, kolorowa. Doskonała na święta.
    Wesołych, spokojnych a przede wszystkim rodzinnych Świąt Wielkanocnych. Miłego wypoczynku i pięknej pogody :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci gościu za każdy komentarz! ♥

Popularny post

Kategorie

Ananas Baba Banany Batat Białe Bigos Boczek Boczniaki Bolognese Brokuł Bułka Carbonara Carving Cebula Chleb Chorizo Ciasta i desery Ciastka Ciasto Ciasto francuskie Cukier Cukinia Curry Cykliczne kolorki Cynamon Czekolada Czosnek Dania główne Dania jednogarnkowe Deser Do kawy Do makaronu Dodatki Drożdżowe Drób Dynia Farsz Fasola Faszerowane Feta Gotowane Grejpfrut Grill Grzyby Gulasz Hamburger Indyk Inne Jabłko Jagnięcina Jajko Jak zrobić? Jałowiec Jarmuż Jogurt Kajmak Kalafior Kapusta Kapusta kiszona Karmelizacja Kasza jaglana Kebab Kiełbasa Kolacje Krem Kruche Kuchnia amerykańska Kuchnia angielska Kuchnia góralska Kuchnia grecka Kuchnia hiszpańska Kuchnia meksykańska Kuchnia polska Kuchnia węgierska Kuchnia włoska Kukurydza Kurczak Łatwe Majonez Makaron Marchew Mascarpone Mięso Mięso mielone Mozzarella Mus Musztarda Na grilla Nadziewane Napój Obiady Ogórek Ogórek kiszony Oliwa Oliwki Orzeźwiające Oscypek Owoce Papryka Pasta Pieczarki Pierniki Pierogi Pietruszka Pikantne Placki Płatki owsiane Po hawajsku Podgrzybki Pomidor Por Portobello Potrawy z parowaru Potrawy z patelni Propozycje Przekąski Pulpety Rady Rodzynki Roladki Ryż Rzodkiewka Sałata Sałatki Seler Ser Słodki ziemniak Słodkie Sok Sos Sos czosnkowy Sos owocowy Sos sojowy Spaghetti Staropolskie Suszone grzyby Suszone owoce Sycące Szczypiorek Szpinak Szybkie Szynka Śmietana Śniadania Tortille Tosty Trawa cytrynowa Twaróg Vinegret Wafle Warzywa Wegetariańskie Wielkanoc Wieprzowina Wiórki kokosowe Włoszczyzna Wołowina Z niezdrowego na zdrowe Z piekarnika Zapiekanka Zdrowe Ziemniaki Zioła Zupy

Etykiety

Ananas Baba Banany Batat Białe Bigos Boczek Boczniaki Bolognese Brokuł Bułka Carbonara Carving Cebula Chleb Chorizo Ciasta i desery Ciastka Ciasto Ciasto francuskie Cukier Cukinia Curry Cykliczne kolorki Cynamon Czekolada Czosnek Dania główne Dania jednogarnkowe Deser Do kawy Do makaronu Dodatki Drożdżowe Drób Dynia Farsz Fasola Faszerowane Feta Gotowane Grejpfrut Grill Grzyby Gulasz Hamburger Indyk Inne Jabłko Jagnięcina Jajko Jak zrobić? Jałowiec Jarmuż Jogurt Kajmak Kalafior Kapusta Kapusta kiszona Karmelizacja Kasza jaglana Kebab Kiełbasa Kolacje Krem Kruche Kuchnia amerykańska Kuchnia angielska Kuchnia góralska Kuchnia grecka Kuchnia hiszpańska Kuchnia meksykańska Kuchnia polska Kuchnia węgierska Kuchnia włoska Kukurydza Kurczak Łatwe Majonez Makaron Marchew Mascarpone Mięso Mięso mielone Mozzarella Mus Musztarda Na grilla Nadziewane Napój Obiady Ogórek Ogórek kiszony Oliwa Oliwki Orzeźwiające Oscypek Owoce Papryka Pasta Pieczarki Pierniki Pierogi Pietruszka Pikantne Placki Płatki owsiane Po hawajsku Podgrzybki Pomidor Por Portobello Potrawy z parowaru Potrawy z patelni Propozycje Przekąski Pulpety Rady Rodzynki Roladki Ryż Rzodkiewka Sałata Sałatki Seler Ser Słodki ziemniak Słodkie Sok Sos Sos czosnkowy Sos owocowy Sos sojowy Spaghetti Staropolskie Suszone grzyby Suszone owoce Sycące Szczypiorek Szpinak Szybkie Szynka Śmietana Śniadania Tortille Tosty Trawa cytrynowa Twaróg Vinegret Wafle Warzywa Wegetariańskie Wielkanoc Wieprzowina Wiórki kokosowe Włoszczyzna Wołowina Z niezdrowego na zdrowe Z piekarnika Zapiekanka Zdrowe Ziemniaki Zioła Zupy

Moja lista blogów

Prawa autorskie

Wszystkie moje teksty i zdjęcia na blogu "Pysznie, smacznie, kolorowo!" są chronione prawem autorskim na mocy: Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83, Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystanie ich wymaga mojej zgody!

Translate

Obserwatorzy