Duszony kurczak po hawajsku

To danie było istną improwizacją. Do podstawowych składników, czyli kurczaka, ananasa i cebuli dodałem kilka jakże ciekawych składników. Końcowy efekt był genialny! Rozpływał się w ustach, no coś pysznego! I z ręką na sercu mogę polecić takiego kurczaka każdemu (nie bójcie się, że jest w tym słodki ananas, uwierzcie że mięso z nim łączy się świetnie).

Składniki (na solidny obiad dla 4-osobowej rodziny):
  • 0,5 kg piersi z kurczaka;
  • 300 g ananasa z puszki (nie odlewajcie zalewy, bo też jest potrzebna);
  • 1 jajko;
  • 1 cebula;
  • 200 g kukurydzy konserwowej;
  • 1 papryczka chili;
  • 100 g startej mozzarelli;
  • średni pomidor (najlepiej malinowy);
  • pęczek szczypiorku;
  • 200 ml soku pomidorowego;
  • 1 łyżka oleju;
  • przyprawa do kurczaka, czosnek granulowany, zioła (u mnie czubryca i majeranek);
  • sól, pieprz.
Przygotowanie:
  • Pierś kroję w średniego rozmiaru kostkę;
  • Robię marynatę: odlewam zalewę z ananasa, dodaję do niej przyprawy, sól i pieprz;
  • Mięso zalewam marynatą i wkładam do lodówki na 30-60 minut;
  • Na rozgrzaną patelnię z olejem wsypuję pokrojoną w piórka cebulę;
  • Smażę do momentu, aż cebula się lekko zezłoci;
  • Po tym dodaję kurczaka z marynatą;
  • Smażę ok. 5-7 minut, po czym wlewam roztrzepane jajko i smażę kolejne 4-5 minut;
  • Po tym czasie dodaję ananas pokrojony w małe kawałki, kukurydzę, z której odlewam wcześniej zalewę, chili pokrojone w drobniutką kostkę, pomidora pokrojonego w dużą kostkę, ser i posiekany szczypior;
  • Duszę 10-15 minut i na ostatnie kilka minut przed końcem duszenia wlewam sok pomidorowy.

Polecam jeszcze raz, naprawdę świetny sposób na naszego polskiego kurczaka! :)

Komentarze

  1. wyglada wspaniale, jestem ciekawa jak smakuje:-) POzdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wersją bez kurczaka bym nie pogardziła :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Wpraszam sie do Ciebie na takie pyszne danie :)
    Można?

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystko wygląda na dość proste do wykonania.
    Tylko ten czosnek. Czy to danie może być bez niego?
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie skomponowanie danie. Pysznie podane. Tylko się zajadać :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci gościu za każdy komentarz! ♥

Popularny post

Kategorie

Ananas Baba Banany Batat Białe Bigos Boczek Boczniaki Bolognese Brokuł Bułka Carbonara Carving Cebula Chleb Chorizo Ciasta i desery Ciastka Ciasto Ciasto francuskie Cukier Cukinia Curry Cykliczne kolorki Cynamon Czekolada Czosnek Dania główne Dania jednogarnkowe Deser Do kawy Do makaronu Dodatki Drożdżowe Drób Dynia Farsz Fasola Faszerowane Feta Gotowane Grejpfrut Grill Grzyby Gulasz Hamburger Indyk Inne Jabłko Jagnięcina Jajko Jak zrobić? Jałowiec Jarmuż Jogurt Kajmak Kalafior Kapusta Kapusta kiszona Karmelizacja Kasza jaglana Kebab Kiełbasa Kolacje Krem Kruche Kuchnia amerykańska Kuchnia angielska Kuchnia góralska Kuchnia grecka Kuchnia hiszpańska Kuchnia meksykańska Kuchnia polska Kuchnia węgierska Kuchnia włoska Kukurydza Kurczak Łatwe Majonez Makaron Marchew Mascarpone Mięso Mięso mielone Mozzarella Mus Musztarda Na grilla Nadziewane Napój Obiady Ogórek Ogórek kiszony Oliwa Oliwki Orzeźwiające Oscypek Owoce Papryka Pasta Pieczarki Pierniki Pierogi Pietruszka Pikantne Placki Płatki owsiane Po hawajsku Podgrzybki Pomidor Por Portobello Potrawy z parowaru Potrawy z patelni Propozycje Przekąski Pulpety Rady Rodzynki Roladki Ryż Rzodkiewka Sałata Sałatki Seler Ser Słodki ziemniak Słodkie Sok Sos Sos czosnkowy Sos owocowy Sos sojowy Spaghetti Staropolskie Suszone grzyby Suszone owoce Sycące Szczypiorek Szpinak Szybkie Szynka Śmietana Śniadania Tortille Tosty Trawa cytrynowa Twaróg Vinegret Wafle Warzywa Wegetariańskie Wielkanoc Wieprzowina Wiórki kokosowe Włoszczyzna Wołowina Z niezdrowego na zdrowe Z piekarnika Zapiekanka Zdrowe Ziemniaki Zioła Zupy

Etykiety

Ananas Baba Banany Batat Białe Bigos Boczek Boczniaki Bolognese Brokuł Bułka Carbonara Carving Cebula Chleb Chorizo Ciasta i desery Ciastka Ciasto Ciasto francuskie Cukier Cukinia Curry Cykliczne kolorki Cynamon Czekolada Czosnek Dania główne Dania jednogarnkowe Deser Do kawy Do makaronu Dodatki Drożdżowe Drób Dynia Farsz Fasola Faszerowane Feta Gotowane Grejpfrut Grill Grzyby Gulasz Hamburger Indyk Inne Jabłko Jagnięcina Jajko Jak zrobić? Jałowiec Jarmuż Jogurt Kajmak Kalafior Kapusta Kapusta kiszona Karmelizacja Kasza jaglana Kebab Kiełbasa Kolacje Krem Kruche Kuchnia amerykańska Kuchnia angielska Kuchnia góralska Kuchnia grecka Kuchnia hiszpańska Kuchnia meksykańska Kuchnia polska Kuchnia węgierska Kuchnia włoska Kukurydza Kurczak Łatwe Majonez Makaron Marchew Mascarpone Mięso Mięso mielone Mozzarella Mus Musztarda Na grilla Nadziewane Napój Obiady Ogórek Ogórek kiszony Oliwa Oliwki Orzeźwiające Oscypek Owoce Papryka Pasta Pieczarki Pierniki Pierogi Pietruszka Pikantne Placki Płatki owsiane Po hawajsku Podgrzybki Pomidor Por Portobello Potrawy z parowaru Potrawy z patelni Propozycje Przekąski Pulpety Rady Rodzynki Roladki Ryż Rzodkiewka Sałata Sałatki Seler Ser Słodki ziemniak Słodkie Sok Sos Sos czosnkowy Sos owocowy Sos sojowy Spaghetti Staropolskie Suszone grzyby Suszone owoce Sycące Szczypiorek Szpinak Szybkie Szynka Śmietana Śniadania Tortille Tosty Trawa cytrynowa Twaróg Vinegret Wafle Warzywa Wegetariańskie Wielkanoc Wieprzowina Wiórki kokosowe Włoszczyzna Wołowina Z niezdrowego na zdrowe Z piekarnika Zapiekanka Zdrowe Ziemniaki Zioła Zupy

Moja lista blogów

Prawa autorskie

Wszystkie moje teksty i zdjęcia na blogu "Pysznie, smacznie, kolorowo!" są chronione prawem autorskim na mocy: Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83, Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystanie ich wymaga mojej zgody!

Translate

Obserwatorzy