Talarki z batata
Witam, dzisiaj przepis na cudne, tatarki z batata.
Robię je i wcinam z miłą chęcią jako oryginalny zamiennik zwykłych ziemniaków, czy frytek. Proste, szybkie i przepyszne - talarki ze słodkich ziemniaków. Niby droższe od polskich ziemniaków, ale z roku na rok są coraz tańsze (ostatnio w Tesco były na 3zł/kg), a co ważne - zdrowsze i bogatsze w smaku. Spróbujcie, bo warto!
Składniki (na 2 porcje):
Robię je i wcinam z miłą chęcią jako oryginalny zamiennik zwykłych ziemniaków, czy frytek. Proste, szybkie i przepyszne - talarki ze słodkich ziemniaków. Niby droższe od polskich ziemniaków, ale z roku na rok są coraz tańsze (ostatnio w Tesco były na 3zł/kg), a co ważne - zdrowsze i bogatsze w smaku. Spróbujcie, bo warto!
Składniki (na 2 porcje):
- 3-4 średniej wielkości bataty;
- łyżka masła;
- 6 ząbków czosnku;
- pół kostki rosołowej (rosół z kury);
- pieprz, opcjonalnie jakieś zioła.
- Bataty obieram ze skórki i kroję w dość grube talarki (ok. 2 cm);
- Ząbki czosnku obieram z łupin i rozgniatam nożem;
- Na rozgrzaną patelnię z masłem wrzucam czosnek;
- Gdy się zezłoci, dodaję rozkruszoną kostkę rosołową i bataty;
- Smażę 3-5 minut (aby lekko się zezłociły);
- Po tym przekładam zawartość patelni do naczynia żaroodpornego i wkładam do piekarnika (200 stopni) na około pół godziny.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję Ci gościu za każdy komentarz! ♥