Carbonara z mascarpone
Oto ciekawy przepis na białe spaghetti carbonara z użyciem kremowego serka mascarpone. Mniam!
Składniki:
Składniki:
- 250 g serka mascarpone;
- 100-150 g boczku gotowanego;
- 300 g makaronu spaghetti;
- 3 jajka (2 całe i 1 żółtko);
- 2 łyżki tartego sera żółtego (parmezan, gouda);
- sól, pieprz.
- Ucieram 2 całe jajka i 1 żółtko;
- Do mascarpone powoli dodaję masę jajeczną, ciągle mieszając ucieram na gładką masę;
- Do masy dodaję tarty ser i doprawiam solą i pieprzem;
- Boczek kroję w drobną kosteczkę i smażę na patelni (bez dodatku tłuszczu!!) aż stanie się chrupiący;
- Ugotowany wcześniej (wg instrukcji na opakowaniu) gorący makaron przekładam na patelnię z boczkiem;
- Następnie do patelni wlewam masę serowo-jajeczną;
- Całość delikatnie mieszam, po chwili zestawiam z ognia i przykrywam pokrywką na kilka minut, aby masa się ścięła, a ser roztopił.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję Ci gościu za każdy komentarz! ♥