Faszerowane papryki w stylu włoskim
Uwielbiam faszerowane warzywa... cebule, cukinie, papryki, bakłażany. Ale papryka z farszem z piekarnika jest zdecydowanie najlepsza! Ile kucharzy, tyle sposobów na to danie. Ja ostatnio przyrządziłem pieczoną paprykę w stylu włoskim i nie tylko dlatego, że zielony, karmelizowany por, czerwony pomidor i biała mozzarella kształtują się na włoską flagę, ale też dlatego, że te smaki są iście włoskie. Zachęcam do przyrządzenia tej wersji tego modnego ostatnio dania!
Składniki:
Składniki:
- 3 duże czerwone papryki;
- 0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej;
- 1 duży por;
- 2 łyżeczki cukru;
- 1 duży pomidor malinowy;
- 100 g mozzarelli z zalewy;
- 100 ml soku pomidorowego;
- 2 łyżeczki masła
- plaster żółtego sera;
- oregano, sól, pieprz.
- Pora kroję w półplasterki i oprószam go cukrem, pomidora w ósemkę, mozzarellę w kostkę;
- Na rozgrzaną patelnię z łyżeczką masła wrzucam pora i smażę do momentu aż się nie skarmelizuje;
- Po tym wrzucam mięso i smażę na dużym ogniu 3-5 minut;
- Następnie wrzucam pomidora, mozzarellę oraz sok, przykrywam i duszę ok. 10 min.;
- Międzyczasie przyrządzam papryki - odcinam górę, wyjmuję gniazda nasienne i smaruję z wewnątrz masłem;
- Gdy farsz się udusi, faszeruję nim papryki;
- Na górę kładę po 1/3 plastra sera żółtego i przykrywam to wieczkami;
- Papryki układam w naczyniu żaroodpornym i piekę 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 175°C.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję Ci gościu za każdy komentarz! ♥