Krem z dyni z jałowcową nutą
Witam!
Dziś przepis na moją ulubioną zupę-krem. Zawsze czekam na ten okres, aby zakupić świeżą dynię i upichcić z niej ten pyszny krem. Jako że dynia w smaku jest dość mdła, to dodaję nutę curry i jałowca. Genialny efekt końcowy! :)
Składniki:
Przygotowanie:
Podaję z serowymi tostami. Mniam! :)
Dziś przepis na moją ulubioną zupę-krem. Zawsze czekam na ten okres, aby zakupić świeżą dynię i upichcić z niej ten pyszny krem. Jako że dynia w smaku jest dość mdła, to dodaję nutę curry i jałowca. Genialny efekt końcowy! :)
Składniki:
- 0,5 kg dyni (bez skóry i pestek);
- 2 marchewki;
- korzeń pietruszki;
- pół małego selera (opcjonalnie);
- czosnek;
- cebula;
- 1 noga z kurczaka;
- zioła (majeranek, koper, tymianek);
- 3 ziarna jałowca;
- 1 łyżeczka curry.
Przygotowanie:
- Dynię i warzywa kroję w kostkę i wraz z nogą wrzucam do 1 litra wody - robię wywar;
- Doprawiam ziołami, curry i rozgniecionymi wcześniej ziarnami jałowca (dynia jest w smaku dosyć mdła);
- Gdy warzywa zmiękną, oddzielam je od wywaru;
- Warzywa wkładam do blendera i miksuję na gładki krem, jeśli jest za gęsty dodaję wywar;
- Krem wlewam z powrotem do garnka i doprowadzam do bulgotania - po tym wyłączam.
Podaję z serowymi tostami. Mniam! :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję Ci gościu za każdy komentarz! ♥