Tzatziki
Witam!
Sezon grillowy czas zacząć! Przez najbliższe kilka tygodni będę dzielił się niebanalnymi, pysznymi i prostymi przepisami na dania z grilla.
Gotowanie na grillu jest bardzo dobrym sposobem na obróbkę termiczną mięsa, ale też warzyw, czy owoców. Odpowiednio przyprawione, zapakowane i ugotowane produkty prezentują się na talerzu bardzo dobrze, a smakują fantastycznie.
Pierwszy przepis, to swego rodzaju wstęp, a mianowicie wspaniały dodatek do grillowanych potraw, rodem z Grecji, czyli przepyszny sos tzatziki. Połączenie delikatnego jogurtu, ostrego czosnku i odświeżającego ogórka... uwielbiam to!
Składniki:
Aby zachować bielutki kolor sosu, można użyć pieprzu białego, zamiast czarnego.
Tzatziki najbardziej lubię podawać na grillowanej grzance: kromki chleba smaruję masłem, posypuję je drobno posiekanym czosnkiem i dużą porcją startego sera - grilluję około 5 minut, aż ser się stopi, a spód się przypiecze.
Tzatziki idealnie łączy się też z innymi grillowanymi potrawami - szaszłykami, warzywami, czy karkówką, ale też można go śmiało zjadać poza sezonem grillowym, jako zdrowszy i pyszniejszy zamiennik sosu czosnkowego.
Smacznego! :)
Sezon grillowy czas zacząć! Przez najbliższe kilka tygodni będę dzielił się niebanalnymi, pysznymi i prostymi przepisami na dania z grilla.
Gotowanie na grillu jest bardzo dobrym sposobem na obróbkę termiczną mięsa, ale też warzyw, czy owoców. Odpowiednio przyprawione, zapakowane i ugotowane produkty prezentują się na talerzu bardzo dobrze, a smakują fantastycznie.
Pierwszy przepis, to swego rodzaju wstęp, a mianowicie wspaniały dodatek do grillowanych potraw, rodem z Grecji, czyli przepyszny sos tzatziki. Połączenie delikatnego jogurtu, ostrego czosnku i odświeżającego ogórka... uwielbiam to!
Składniki:
- 250 g jogurtu greckiego;
- ćwierć świeżego ogórka;
- 5-6 ząbków czosnku;
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek;
- sól, pieprz.
- Z ogórka usuwam nasiona i miąższ trę na tarce o drobnych oczkach;
- Czosnek przeciskam przez praskę;
- Jogurt dokładnie mieszam ze startym ogórkiem, oliwą i czosnkiem;
- Powstały sos przyprawiam solidną szczyptą pieprzu i soli.
Aby zachować bielutki kolor sosu, można użyć pieprzu białego, zamiast czarnego.
Tzatziki najbardziej lubię podawać na grillowanej grzance: kromki chleba smaruję masłem, posypuję je drobno posiekanym czosnkiem i dużą porcją startego sera - grilluję około 5 minut, aż ser się stopi, a spód się przypiecze.
Tzatziki idealnie łączy się też z innymi grillowanymi potrawami - szaszłykami, warzywami, czy karkówką, ale też można go śmiało zjadać poza sezonem grillowym, jako zdrowszy i pyszniejszy zamiennik sosu czosnkowego.
Smacznego! :)
Na pewno będzie świetnie pasował do grillowanych warzyw :)
OdpowiedzUsuńO rany! Tutaj też zostaję :)))
OdpowiedzUsuń