poniedziałek, 1 maja 2017

Najlepsze ciasto na pierogi

Witam! Przepisów na ciasto na pierogi jest mnóstwo - ile przepisów, tyle sposobów. Ja osobiście próbowałem wiele wersji pierogów i szczerze stwierdzam, że najlepsze jadłem te, robione w domu. Receptura przekazywana z pokolenia na pokolenie od dawien dawna - najlepsze! ♥

Składniki:
  • 600 g mąki;
  • 1 jajko;
  • 1 łyżka oleju;
  • 30 ml ciepłej wody;
  • 300 ml letniej wody.
Przygotowanie:
  • Mąkę przesiewam na stolnicę;
  • Robię w niej dołek, do którego wrzucam całe jajko, olej i ciepłą wodę;
  • Ciasto zagniatam, ciągle dodając letnią wodę;
  • Ciasto wyrabiam do momentu, aż będzie zwarte i będzie odchodzić od rąk;
  • Tak przygotowane ciasto wałkuję cieniutko;
  • Wykrawam szklanką kółka - moja mama tak nie robi, po prostu kroi ciasto na dość duże plastry, różnej wielkości i różnego kształtu i ja taki sposób też bardziej preferuję, choć jeśli ktoś woli mieć równiutkie, ładne pierożki, to szklanka może być jak najbardziej (przez sposób mamy pierogi wychodzą takie bardziej wiejskie, takie jakie był w dawnych czasach);
  • Nakładam farsz - o nich, a także ciekawe pomysły na nie w kolejnych postach;
  • Sklejam brzegi i tak przygotowane pierogi wrzucam do bulgoczącej, osolonej wody, czekam aż wypłyną na powierzchnię i gotuję jeszcze 1-2 minuty.
Mięciutkie i wspaniałe w smaku ciasto na pierogi - tu zdjęcie z wigilijnej wieczerzy

Na słodko, na słono, postne, wegetariańskie, mięsne... Każdy farsz otoczony takim ciastem jest przepyszny!
Za niedługo umieszczę receptury na ciekawe farsze - te tradycyjne, ale nie tylko. ;)
Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci gościu za każdy komentarz! ♥