wtorek, 2 maja 2017

Enchiladas

Witam!
Dzisiaj przepis na tradycyjne i pyszne danie rodem z Meksyku - enchiladas. W moim domu są robione od wielu lat - najpierw przez mojego starszego brata - wielkiego fana ostrych potraw, a później przeze mnie. Z kleksem kwaśnej, gęstej śmietany smakują wybornie!

Składniki:
  • 70 dag mielonego mięsa (może być wieprzowe, lecz lepiej wybrać wołowinę);
  • 1 duża cebula lub dwie mniejsze;
  • 4-5 ząbków czosnku;
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki (1 puszka);
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego;
  • kumin, oregano, słodka papryka, sól;
  • 4-5 łyżeczek ostrej papryki (według upodobania, czy wolicie łagodną, czy ostrą wersję potrawy);
  • 6 małych tortilli;
  • 0,5 kg startego sera (goudy, czy mozzarelli);
  • 250-300 g śmietany 18%;
  • olej.
Przygotowanie:
  • Cebulę i czosnek kroję w drobną kostkę i podsmażam je na łyżce oleju do momentu, aż nabiorą koloru;
  • Część podsmażonej cebuli i czosnku przekładam do mniejszego garnka, zaś do reszty, która pozostała na patelni wsypuję 2-3 łyżeczki ostrej papryki i smażę jeszcze ze 3 minuty;
  • Po tym czasie dodaję mięso, wszystko podsmażam i dodaję szczyptę kuminu, łyżeczkę słodkiej papryki i szczyptę soli - smażę do momentu, aż mięso straci surowiznę;
  • Do drugiej połowy przesmażonej cebuli i czosnku - tej w mniejszym garnku, dodaję pomidory z puszki, koncentrat, łyżeczkę oregano, 1-2 łyżeczki ostrej papryki i szczyptę soli - duszę około 5-7 minut;
  • Powstały sos można zmiksować, lecz ja go delikatnie rozcieram tłuczkiem do ziemniaków - taki sos z kawałkami warzyw jest o wiele lepszy;
  • Składam enchilady - rozsmarowuję cienką warstwę sosu po całej tortilli, później po jednej stronie placka nakładam solidną porcję mięsa, sera i polewam to łyżką śmietany - enchiladę zwijam w rulon, ważne, aby zwinąć enchiladę dość ciasno;
  • Tak robię ze wszystkimi tortillami, które po nafaszerowaniu układam w żaroodpornym naczyniu tak, aby ściśle do siebie przylegały;
  • Pozostałą część sosu, która z pewnością zostanie, wylewam na wierzch enchilad i przysypuję to resztą startego sera;
  • Enchilady zapiekam przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, grzanie góra-dół (przez ostatnie 5 minut włączam funkcję grzanie góra z termoobiegiem, aby ser się ładnie zapiekł);
  • Gotowe enchilady polewam śmietaną (po łyżce na każdą tortillę).






Pyszne, sycące, aromatyczne danie, które idealnie się sprawdzi na rodzinny obiad, czy zwykłe urozmaicenie domowej karty menu. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci gościu za każdy komentarz! ♥