sobota, 13 maja 2017

Horiatiki - oryginalna sałatka grecka

Witam!
Dziś przepis na lubianą przez wszystkich sałatkę grecką, lecz w oryginalnej wersji! Niewielu z Was może wie, że oryginalna receptura na tą sałatkę nie zawiera ani słowa o sałacie ani vinegrecie!
Sam tego nie wiedziałem przez dłuższy czas, ale gdy się o tym dowiedziałem, postanowiłem wypróbować tradycyjne horiatiki, czyli wiejską sałatkę grecką, i muszę przyznać, że ta wersja jest o niebo lepsza!

Składniki (na dużą, kopiastą misę pysznej sałatki):
  • 4 pomidory (polecam śliwkowe albo lima);
  • 2 jędrne ogórki;
  • 1 duża czerwona cebula;
  • 1 średnia papryka (w oryginalnej wersji zielona, ale czerwona może również być, zwłaszcza dla tych, co nie lubią goryczy zielonej);
  • 200 g czarnych oliwek (najlepsze będą kalamata);
  • 200 g sera feta (w oryginalnej wersji używa się plastrów sera, niestety ja takowych nie mogłem znaleźć więc użyję kostek sera);
  • 8-9 łyżeczek oliwy z oliwek;
  • sól, pieprz;
  • łyżeczka oregano.
Przygotowanie:
  • Pomidory i paprykę kroję w dużą kostkę;
  • Ogórków nie obieram, przekrawam je tylko wzdłuż, usuwam gniazda nasienne i kroję w półksiężyce;
  • Cebulę kroję w piórka lub w kostkę (nieco mniejszą niż w przypadku pomidorów i papryki);
  • Oliwki wyjmuję ze słoiczka, odsączam z zalewy i każdą rozrywam palcami na pół;
  • Do misy wrzucam pokrojone warzywa, oliwki i fetę, polewam to oliwą, przyprawiam solą (dosłownie malutka szczypta), pieprzem i oregano, po czym wszystko bardzo dokładnie mieszam.



Uwielbiam jeść horiatiki z kawałkiem bagietki, którą moczę uprzednio w powstałym na dnie misy sosie, pycha!
Smacznego! :)

2 komentarze:

  1. Bardzo dobra sałatka, lubimy dodatek czerwonej cebuli ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja jestem w tej sałatce zakochana. Jest przepyszna i oczywiście zdrowa.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Ci gościu za każdy komentarz! ♥