niedziela, 30 kwietnia 2017

Placuszki z batatów z nutą podgrzybków i chorizo

Witam!
Dzisiejszy przepis był moim kolejnym udanym eksperymentem. Słodkie ziemniaki w połączeniu z mocno paprykowym, hiszpańskim chorizo i delikatnymi podgrzybkami duszonymi na maśle okazały się hitem. Spróbujcie sami, bo warto!

Składniki (na 8 placuszków):
  • 300 g batatów;
  • 100 g kiełbasy chorizo;
  • 100 g świeżych lub mrożonych podgrzybków;
  • 1 cebula szalotka;
  • łyżka masła;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 100 ml oleju;
  • sól, pieprz, mąka.
Przygotowanie:
  • Bataty trę na tarce o drobnych oczkach, solę i wstawiam na kilkanaście minut do lodówki, aby puściły sok;
  • Chorizo trę na tarce o dużych oczkach;
  • Podgrzybki kroję w bardzo drobną kostkę, tak samo jak cebulkę i czosnek i przesmażam to na maśle na złoty kolor;
  • Usmażone grzyby z cebulą i czosnkiem odstawiam do wystygnięcia;
  • Mieszam wszystkie składniki, dodaję sól i pieprz, jeśli masa jest za rzadka, dodaję nieco mąki;
  • Na rozgrzaną patelnię wlewam olej i smażę na nim placuszki (oczywiście można zrobić placki, takie wielkości placków ziemniaczanych, ale w tej wersji, mniejszy rozmiar jest lepszy) - około 3-4 minuty z każdej strony, aby nabrały złotego koloru.

Placuszki podaję na różne sposoby - z kleksem śmietany, z keczupem, z serem, z gulaszem, lub same - i chyba takie są najlepsze. :)
Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci gościu za każdy komentarz! ♥