Placuszki z batatów z nutą podgrzybków i chorizo
Witam!
Dzisiejszy przepis był moim kolejnym udanym eksperymentem. Słodkie ziemniaki w połączeniu z mocno paprykowym, hiszpańskim chorizo i delikatnymi podgrzybkami duszonymi na maśle okazały się hitem. Spróbujcie sami, bo warto!
Składniki (na 8 placuszków):
Placuszki podaję na różne sposoby - z kleksem śmietany, z keczupem, z serem, z gulaszem, lub same - i chyba takie są najlepsze. :)
Smacznego! :)
Dzisiejszy przepis był moim kolejnym udanym eksperymentem. Słodkie ziemniaki w połączeniu z mocno paprykowym, hiszpańskim chorizo i delikatnymi podgrzybkami duszonymi na maśle okazały się hitem. Spróbujcie sami, bo warto!
Składniki (na 8 placuszków):
- 300 g batatów;
- 100 g kiełbasy chorizo;
- 100 g świeżych lub mrożonych podgrzybków;
- 1 cebula szalotka;
- łyżka masła;
- 2 ząbki czosnku;
- 100 ml oleju;
- sól, pieprz, mąka.
- Bataty trę na tarce o drobnych oczkach, solę i wstawiam na kilkanaście minut do lodówki, aby puściły sok;
- Chorizo trę na tarce o dużych oczkach;
- Podgrzybki kroję w bardzo drobną kostkę, tak samo jak cebulkę i czosnek i przesmażam to na maśle na złoty kolor;
- Usmażone grzyby z cebulą i czosnkiem odstawiam do wystygnięcia;
- Mieszam wszystkie składniki, dodaję sól i pieprz, jeśli masa jest za rzadka, dodaję nieco mąki;
- Na rozgrzaną patelnię wlewam olej i smażę na nim placuszki (oczywiście można zrobić placki, takie wielkości placków ziemniaczanych, ale w tej wersji, mniejszy rozmiar jest lepszy) - około 3-4 minuty z każdej strony, aby nabrały złotego koloru.
Placuszki podaję na różne sposoby - z kleksem śmietany, z keczupem, z serem, z gulaszem, lub same - i chyba takie są najlepsze. :)
Smacznego! :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję Ci gościu za każdy komentarz! ♥