Zapiekanka pasterska - shepherd's pie

Witam!
Dzisiaj przepis na jedno z najpopularniejszych i najbardziej tradycyjnych potraw kuchni angielskiej - pasterska zapiekanka, czyli shepherd's pie.
O tym daniu dowiedziałem się dość nietypowo, bo na lekcji języka angielskiego! Zaciekawiło mnie zdjęcie gotowej zapiekanki i postanowiłem, że podobną przyrządzę w domu. Od tej pory gości ona bardzo często na moim stole - sycąca, konkretna i pyszna!

Składniki:
  • 30-40 dkg mielonej jagnięciny (może też być wołowe mięso);
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 średnia cebula;
  • 2 marchewki;
  • 1 korzeń pietruszki;
  • 2 łyżeczki sosu sojowego;
  • 500 ml bulionu (rodzaj bulionu wg uznania, ja polecam wołowy albo drobiowy);
  • 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego;
  • łyżeczka cukru;
  • 500 g ziemniaków;
  • 50 ml śmietanki 30%;
  • 20 dkg startego sera;
  • przyprawy: obowiązkowo rozmaryn i tymianek, opcjonalnie kumin i cząber;
  • sól, pieprz;
  • olej i masło do smażenia;
  • opcjonalnie - 150 ml czerwonego wytrawnego wina (wtedy używamy ok. 350 ml bulionu).
Przygotowanie:
  • Marchewki i korzeń pietruszki trę na tarce o drobnych oczkach;
  • Czosnek i cebulę kroję w drobną kostkę;
  • Na rozgrzaną patelnię z olejem i masłem (w stosunku 1:1) wrzucam czosnek, chwilę go podsmażam, po czym dodaję cebulę;
  • Gdy cebula się zeszkli, dodaję zmielone mięso i smażę ok. 5-8 minut;
  • Po tym czasie dodaję starte warzywa, sos sojowy, przyprawy, sól i pieprz;
  • Duszę ok. 5 minut, po czym wlewam bulion (bądź bulion i wino), koncentrat pomidorowy i dodaję cukier - duszę kolejne 10-12 minut, do momentu aż bulion odparuje i mięso z warzywami będzie obtoczone pomidorowym, gęstym sosem;
  • W między czasie gotuję ziemniaki w osolonej wodzie - gdy będą miękkie, zestawiam garnek, zlewam wodę, dodaję śmietankę, a także można dodać przyprawę do ziemniaków, i wszystko ubijam na gładkie, puszyste puree;
  • Składam zapiekankę: na sam dół żaroodpornego naczynia (u mnie robione w naczyniu do zapiekania lasagne) kładę farsz mięsno-warzywny, dokładnie przyciskam go i wyrównuję; na to puree ziemniaczane, które rozkładam równomiernie, uciskając go, a na sam wierzch sypię starty ser żółty;
  • Zapiekankę piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, grzanie góra-dół, przez 18-20 minut.
 


Na ciepło, na zimno, jako danie główne, czy pożywniejszą kolację - to danie sprawdzi się idealnie! Nic, tylko wcinać. Smacznego! :)

Komentarze

  1. No, no, no.... Z Ciebie to i kucharz niezły jest:)
    Pozdrawiam:)
    P.S.
    Chyba każdy ma jakiś swój przepis na zapiekankę.Zazwyczaj są najlepsze!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci gościu za każdy komentarz! ♥

Popularny post

Kategorie

Ananas Baba Banany Batat Białe Bigos Boczek Boczniaki Bolognese Brokuł Bułka Carbonara Carving Cebula Chleb Chorizo Ciasta i desery Ciastka Ciasto Ciasto francuskie Cukier Cukinia Curry Cykliczne kolorki Cynamon Czekolada Czosnek Dania główne Dania jednogarnkowe Deser Do kawy Do makaronu Dodatki Drożdżowe Drób Dynia Farsz Fasola Faszerowane Feta Gotowane Grejpfrut Grill Grzyby Gulasz Hamburger Indyk Inne Jabłko Jagnięcina Jajko Jak zrobić? Jałowiec Jarmuż Jogurt Kajmak Kalafior Kapusta Kapusta kiszona Karmelizacja Kasza jaglana Kebab Kiełbasa Kolacje Krem Kruche Kuchnia amerykańska Kuchnia angielska Kuchnia góralska Kuchnia grecka Kuchnia hiszpańska Kuchnia meksykańska Kuchnia polska Kuchnia węgierska Kuchnia włoska Kukurydza Kurczak Łatwe Majonez Makaron Marchew Mascarpone Mięso Mięso mielone Mozzarella Mus Musztarda Na grilla Nadziewane Napój Obiady Ogórek Ogórek kiszony Oliwa Oliwki Orzeźwiające Oscypek Owoce Papryka Pasta Pieczarki Pierniki Pierogi Pietruszka Pikantne Placki Płatki owsiane Po hawajsku Podgrzybki Pomidor Por Portobello Potrawy z parowaru Potrawy z patelni Propozycje Przekąski Pulpety Rady Rodzynki Roladki Ryż Rzodkiewka Sałata Sałatki Seler Ser Słodki ziemniak Słodkie Sok Sos Sos czosnkowy Sos owocowy Sos sojowy Spaghetti Staropolskie Suszone grzyby Suszone owoce Sycące Szczypiorek Szpinak Szybkie Szynka Śmietana Śniadania Tortille Tosty Trawa cytrynowa Twaróg Vinegret Wafle Warzywa Wegetariańskie Wielkanoc Wieprzowina Wiórki kokosowe Włoszczyzna Wołowina Z niezdrowego na zdrowe Z piekarnika Zapiekanka Zdrowe Ziemniaki Zioła Zupy

Etykiety

Ananas Baba Banany Batat Białe Bigos Boczek Boczniaki Bolognese Brokuł Bułka Carbonara Carving Cebula Chleb Chorizo Ciasta i desery Ciastka Ciasto Ciasto francuskie Cukier Cukinia Curry Cykliczne kolorki Cynamon Czekolada Czosnek Dania główne Dania jednogarnkowe Deser Do kawy Do makaronu Dodatki Drożdżowe Drób Dynia Farsz Fasola Faszerowane Feta Gotowane Grejpfrut Grill Grzyby Gulasz Hamburger Indyk Inne Jabłko Jagnięcina Jajko Jak zrobić? Jałowiec Jarmuż Jogurt Kajmak Kalafior Kapusta Kapusta kiszona Karmelizacja Kasza jaglana Kebab Kiełbasa Kolacje Krem Kruche Kuchnia amerykańska Kuchnia angielska Kuchnia góralska Kuchnia grecka Kuchnia hiszpańska Kuchnia meksykańska Kuchnia polska Kuchnia węgierska Kuchnia włoska Kukurydza Kurczak Łatwe Majonez Makaron Marchew Mascarpone Mięso Mięso mielone Mozzarella Mus Musztarda Na grilla Nadziewane Napój Obiady Ogórek Ogórek kiszony Oliwa Oliwki Orzeźwiające Oscypek Owoce Papryka Pasta Pieczarki Pierniki Pierogi Pietruszka Pikantne Placki Płatki owsiane Po hawajsku Podgrzybki Pomidor Por Portobello Potrawy z parowaru Potrawy z patelni Propozycje Przekąski Pulpety Rady Rodzynki Roladki Ryż Rzodkiewka Sałata Sałatki Seler Ser Słodki ziemniak Słodkie Sok Sos Sos czosnkowy Sos owocowy Sos sojowy Spaghetti Staropolskie Suszone grzyby Suszone owoce Sycące Szczypiorek Szpinak Szybkie Szynka Śmietana Śniadania Tortille Tosty Trawa cytrynowa Twaróg Vinegret Wafle Warzywa Wegetariańskie Wielkanoc Wieprzowina Wiórki kokosowe Włoszczyzna Wołowina Z niezdrowego na zdrowe Z piekarnika Zapiekanka Zdrowe Ziemniaki Zioła Zupy

Moja lista blogów

Prawa autorskie

Wszystkie moje teksty i zdjęcia na blogu "Pysznie, smacznie, kolorowo!" są chronione prawem autorskim na mocy: Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83, Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystanie ich wymaga mojej zgody!

Translate

Obserwatorzy