Zapiekanka pasterska - shepherd's pie
Witam!
Dzisiaj przepis na jedno z najpopularniejszych i najbardziej tradycyjnych potraw kuchni angielskiej - pasterska zapiekanka, czyli shepherd's pie.
O tym daniu dowiedziałem się dość nietypowo, bo na lekcji języka angielskiego! Zaciekawiło mnie zdjęcie gotowej zapiekanki i postanowiłem, że podobną przyrządzę w domu. Od tej pory gości ona bardzo często na moim stole - sycąca, konkretna i pyszna!
Składniki:
Na ciepło, na zimno, jako danie główne, czy pożywniejszą kolację - to danie sprawdzi się idealnie! Nic, tylko wcinać. Smacznego! :)
Dzisiaj przepis na jedno z najpopularniejszych i najbardziej tradycyjnych potraw kuchni angielskiej - pasterska zapiekanka, czyli shepherd's pie.
O tym daniu dowiedziałem się dość nietypowo, bo na lekcji języka angielskiego! Zaciekawiło mnie zdjęcie gotowej zapiekanki i postanowiłem, że podobną przyrządzę w domu. Od tej pory gości ona bardzo często na moim stole - sycąca, konkretna i pyszna!
Składniki:
- 30-40 dkg mielonej jagnięciny (może też być wołowe mięso);
- 2 ząbki czosnku;
- 1 średnia cebula;
- 2 marchewki;
- 1 korzeń pietruszki;
- 2 łyżeczki sosu sojowego;
- 500 ml bulionu (rodzaj bulionu wg uznania, ja polecam wołowy albo drobiowy);
- 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego;
- łyżeczka cukru;
- 500 g ziemniaków;
- 50 ml śmietanki 30%;
- 20 dkg startego sera;
- przyprawy: obowiązkowo rozmaryn i tymianek, opcjonalnie kumin i cząber;
- sól, pieprz;
- olej i masło do smażenia;
- opcjonalnie - 150 ml czerwonego wytrawnego wina (wtedy używamy ok. 350 ml bulionu).
- Marchewki i korzeń pietruszki trę na tarce o drobnych oczkach;
- Czosnek i cebulę kroję w drobną kostkę;
- Na rozgrzaną patelnię z olejem i masłem (w stosunku 1:1) wrzucam czosnek, chwilę go podsmażam, po czym dodaję cebulę;
- Gdy cebula się zeszkli, dodaję zmielone mięso i smażę ok. 5-8 minut;
- Po tym czasie dodaję starte warzywa, sos sojowy, przyprawy, sól i pieprz;
- Duszę ok. 5 minut, po czym wlewam bulion (bądź bulion i wino), koncentrat pomidorowy i dodaję cukier - duszę kolejne 10-12 minut, do momentu aż bulion odparuje i mięso z warzywami będzie obtoczone pomidorowym, gęstym sosem;
- W między czasie gotuję ziemniaki w osolonej wodzie - gdy będą miękkie, zestawiam garnek, zlewam wodę, dodaję śmietankę, a także można dodać przyprawę do ziemniaków, i wszystko ubijam na gładkie, puszyste puree;
- Składam zapiekankę: na sam dół żaroodpornego naczynia (u mnie robione w naczyniu do zapiekania lasagne) kładę farsz mięsno-warzywny, dokładnie przyciskam go i wyrównuję; na to puree ziemniaczane, które rozkładam równomiernie, uciskając go, a na sam wierzch sypię starty ser żółty;
- Zapiekankę piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, grzanie góra-dół, przez 18-20 minut.
Na ciepło, na zimno, jako danie główne, czy pożywniejszą kolację - to danie sprawdzi się idealnie! Nic, tylko wcinać. Smacznego! :)
No, no, no.... Z Ciebie to i kucharz niezły jest:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
P.S.
Chyba każdy ma jakiś swój przepis na zapiekankę.Zazwyczaj są najlepsze!