Barszcz grzybowy
Witam! Grzyby - suszone, świeże, uwielbiam pod każdą postacią - w obiedzie, farszu, czy zupie... I dziś przedstawię Wam świetny przepis na barszcz grzybowy - wspaniałą, aromatyczną zupę, najlepiej smakującą z ziemniakami. Pycha!
Składniki:
Uwielbiam ten barszczyk - kremowy, delikatny, a jednocześnie aromatyczny. Ja zawsze jem go z ziemniakami - i czego więcej trzeba? :)
Składniki:
- 40 g suszonych, bądź 100 g świeżych grzybów (najlepiej się sprawdzą borowiki i podgrzybki - są aromatyczne i nadają zupie wyjątkowego smaku i zapachu);
- 0,5 kg łopatki wieprzowej;
- olej;
- 2 l wody;
- 1,5 łyżki mąki;
- 4 łyżki śmietany;
- majeranek, sól, pieprz.
- Jeśli używam suszonych grzybów, to przed przyrządzeniem moczę je przez 15 minut w ciepłej wodzie, zaś jeśli barszcz przyrządzam ze świeżych, to kroję grzyby w plastry;
- Łopatkę (może być w jednym kawałku) i grzyby przesmażam w garnku, a następnie zalewam 500 ml wody - robię wywar - gotuję około 0,5-1 godzinę, aby powstał mocny, grzybowy wywar;
- Po tym czasie, łopatkę wyjmuję z garnka - zazwyczaj ją wtedy mielę i robię z niej farsz na pierogi, krokiety...;
- Do garnka wlewam kolejne 1,5 litra wody;
- Śmietanę (w temperaturze pokojowej - aby się nie ścięła) i mąkę mieszam ze sobą, wlewam do zupy, mieszam całość i gotuję jeszcze przez jakiś czas.
Uwielbiam ten barszczyk - kremowy, delikatny, a jednocześnie aromatyczny. Ja zawsze jem go z ziemniakami - i czego więcej trzeba? :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję Ci gościu za każdy komentarz! ♥