Węgierskie langosze

Witam!
Dzisiaj sentymentalna wyprawa do Węgier, a mianowicie przepis na langosze - pyszne, sycące placki drożdżowo-ziemniaczane. Ich przygotowanie jest szybkie i łatwe, nie licząc oczywiście czasu na wyrośnięcie ciasta. 😉

Składniki:
  • 700 g mąki pszennej;
  • 30 g drożdży;
  • 400 ml ciepłego mleka;
  • 2 ugotowane ziemniaki;
  • łyżeczka cukru (może być zwykły, może być też trzcinowy);
  • 3-4 łyżeczki oleju;
  • sól, pieprz;
  • olej do smażenia.
Przygotowanie:
  • Drożdże rozpuszczam w 150 ml ciepłego mleka i odstawiam w ciepłe miejsce na 10-15 minut;
  • Ugotowane ziemniaki ubijam na gładkie puree;
  • Przesiewam mąkę do dużego naczynia, robię w niej dołeczek i wlewam do niego mleko z drożdżami;
  • Do mąki z mlekiem i drożdżami dodaję ubite ziemniaki, cukier, 4 łyżeczki oleju i dolewam stopniowo pozostałe 250 ml ciepłego mleka jednocześnie zagniatając ciasto;
  • Wyrabiam ciasto, aż będzie zwarte i będzie dość łatwo odchodzić od dłoni - jeśli jest zbyt mokre, to dodaję mąki, a jeśli zbyt suche - dolewam mleka;
  • Podczas wyrabiania ciasta, solę je szczyptą soli;
  • Zagniecione ciasto przyprószam mąką, owijam ściereczką - najlepiej lnianą i zostawiam je w ciepłym miejscu, na około 60-70 minut, aby wyrosło;
  • Po tym czasie, wyrośnięte ciasto dzielę nożem na kilka równych części lub po prostu odrywam kolejne fragmenty ciasta;
  • Każdy kawałeczek wałkuję na grubość kilku milimetrów, aby powstał cieniutki placuszek (jego wielkość będzie zależeć od tego na jak duże kawałki podzielicie ciasto), wrzucam na rozgrzany głęboki olej i smażę z obu stron do momentu uzyskania złoto-brązowego koloru placków.



Z tylu składników wyszło mi około 10 ogromniastych placków. Langosze można jeść z masełkiem czosnkowym i startym serem, z kleksem kwaśnej śmietany, czy też z mięsem jako zamiennik ziemniaków.
Smacznego! :)

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci gościu za każdy komentarz! ♥

Popularny post

Kategorie

Ananas Baba Banany Batat Białe Bigos Boczek Boczniaki Bolognese Brokuł Bułka Carbonara Carving Cebula Chleb Chorizo Ciasta i desery Ciastka Ciasto Ciasto francuskie Cukier Cukinia Curry Cykliczne kolorki Cynamon Czekolada Czosnek Dania główne Dania jednogarnkowe Deser Do kawy Do makaronu Dodatki Drożdżowe Drób Dynia Farsz Fasola Faszerowane Feta Gotowane Grejpfrut Grill Grzyby Gulasz Hamburger Indyk Inne Jabłko Jagnięcina Jajko Jak zrobić? Jałowiec Jarmuż Jogurt Kajmak Kalafior Kapusta Kapusta kiszona Karmelizacja Kasza jaglana Kebab Kiełbasa Kolacje Krem Kruche Kuchnia amerykańska Kuchnia angielska Kuchnia góralska Kuchnia grecka Kuchnia hiszpańska Kuchnia meksykańska Kuchnia polska Kuchnia węgierska Kuchnia włoska Kukurydza Kurczak Łatwe Majonez Makaron Marchew Mascarpone Mięso Mięso mielone Mozzarella Mus Musztarda Na grilla Nadziewane Napój Obiady Ogórek Ogórek kiszony Oliwa Oliwki Orzeźwiające Oscypek Owoce Papryka Pasta Pieczarki Pierniki Pierogi Pietruszka Pikantne Placki Płatki owsiane Po hawajsku Podgrzybki Pomidor Por Portobello Potrawy z parowaru Potrawy z patelni Propozycje Przekąski Pulpety Rady Rodzynki Roladki Ryż Rzodkiewka Sałata Sałatki Seler Ser Słodki ziemniak Słodkie Sok Sos Sos czosnkowy Sos owocowy Sos sojowy Spaghetti Staropolskie Suszone grzyby Suszone owoce Sycące Szczypiorek Szpinak Szybkie Szynka Śmietana Śniadania Tortille Tosty Trawa cytrynowa Twaróg Vinegret Wafle Warzywa Wegetariańskie Wielkanoc Wieprzowina Wiórki kokosowe Włoszczyzna Wołowina Z niezdrowego na zdrowe Z piekarnika Zapiekanka Zdrowe Ziemniaki Zioła Zupy

Etykiety

Ananas Baba Banany Batat Białe Bigos Boczek Boczniaki Bolognese Brokuł Bułka Carbonara Carving Cebula Chleb Chorizo Ciasta i desery Ciastka Ciasto Ciasto francuskie Cukier Cukinia Curry Cykliczne kolorki Cynamon Czekolada Czosnek Dania główne Dania jednogarnkowe Deser Do kawy Do makaronu Dodatki Drożdżowe Drób Dynia Farsz Fasola Faszerowane Feta Gotowane Grejpfrut Grill Grzyby Gulasz Hamburger Indyk Inne Jabłko Jagnięcina Jajko Jak zrobić? Jałowiec Jarmuż Jogurt Kajmak Kalafior Kapusta Kapusta kiszona Karmelizacja Kasza jaglana Kebab Kiełbasa Kolacje Krem Kruche Kuchnia amerykańska Kuchnia angielska Kuchnia góralska Kuchnia grecka Kuchnia hiszpańska Kuchnia meksykańska Kuchnia polska Kuchnia węgierska Kuchnia włoska Kukurydza Kurczak Łatwe Majonez Makaron Marchew Mascarpone Mięso Mięso mielone Mozzarella Mus Musztarda Na grilla Nadziewane Napój Obiady Ogórek Ogórek kiszony Oliwa Oliwki Orzeźwiające Oscypek Owoce Papryka Pasta Pieczarki Pierniki Pierogi Pietruszka Pikantne Placki Płatki owsiane Po hawajsku Podgrzybki Pomidor Por Portobello Potrawy z parowaru Potrawy z patelni Propozycje Przekąski Pulpety Rady Rodzynki Roladki Ryż Rzodkiewka Sałata Sałatki Seler Ser Słodki ziemniak Słodkie Sok Sos Sos czosnkowy Sos owocowy Sos sojowy Spaghetti Staropolskie Suszone grzyby Suszone owoce Sycące Szczypiorek Szpinak Szybkie Szynka Śmietana Śniadania Tortille Tosty Trawa cytrynowa Twaróg Vinegret Wafle Warzywa Wegetariańskie Wielkanoc Wieprzowina Wiórki kokosowe Włoszczyzna Wołowina Z niezdrowego na zdrowe Z piekarnika Zapiekanka Zdrowe Ziemniaki Zioła Zupy

Moja lista blogów

Prawa autorskie

Wszystkie moje teksty i zdjęcia na blogu "Pysznie, smacznie, kolorowo!" są chronione prawem autorskim na mocy: Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83, Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystanie ich wymaga mojej zgody!

Translate

Obserwatorzy