Tatrzańska sałatka

Witam! Dzisiaj przepis na pyszną, lekką sałatkę, którą stworzyłem, z powodu nadmiaru oscypka w mojej lodówce. Do obiadu idealna, ale można też jeść samą jako przystawkę lub podwieczorek. :)

Składniki:
  • garść sałaty lodowej;
  • jeden pomidor (lima, malinowy - takie są najlepsze);
  • ćwiartka średniego ogórka szklarniowego;
  • połówka małej czerwonej cebuli;
  • 3 małe oscypki (ja wziąłem jeden biały - kozi, jeden owczy i jeden mieszany);
  • 2 łyżki oliwy;
  • szczypta ziół prowansalskich, sól, pieprz.
Przygotowanie:
  • Sałatę umyć, wysuszyć i porwać na małe kawałki albo pokroić;
  • Z pomidora usunąć miąższ i pokroić w małą kostkę;
  • Ogórka obrać, usunąć nasionka i pokroić w małą kostkę;
  • Cebulkę obrać i również drobno pokroić;
  • Oscypka pokroić w małe plasterki (0,5cm);
  • Wymieszać dokładnie wszystkie składniki;
  • Przyprawić i przed podaniem polać oliwą.
Rada: Sałatkę można też jeść z dressingiem czosnkowym: wymieszać jogurt, majonez, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz.

Bardzo ją polubiłem i zapewne nieraz jeszcze zagości na moim stole.



Pozdrawiam i do zobaczenia! :)

Komentarze

  1. Uwielbiam takie sałatki, smaczny i prosty przepis, tak lubię...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  2. Taką sałatką nigdy się nie pogardzi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie :)
    Czekam już na sezonowe warzywa ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ooo, dawno nie jadłam oscypków. ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajnie wykorzystałeś oscypek. Ja nie lubię go jeść na samo, bo jest dla mnie za słony. Najchętniej go grilluję i jem na kanapce z sałatą i pomidorem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda smacznie. Zastanawiam się po co sól skoro oscypek sam w sobie ma jej sporo ? Nie omieszkam spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Robię podobną sałatkę. Nie jem serów kozich, owczych, jogurtów, śmietany, kefiru, mleka. A co jem z nabiału? żółty ser krowi, masło, biały ser...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci gościu za każdy komentarz! ♥

Popularny post

Kategorie

Ananas Baba Banany Batat Białe Bigos Boczek Boczniaki Bolognese Brokuł Bułka Carbonara Carving Cebula Chleb Chorizo Ciasta i desery Ciastka Ciasto Ciasto francuskie Cukier Cukinia Curry Cykliczne kolorki Cynamon Czekolada Czosnek Dania główne Dania jednogarnkowe Deser Do kawy Do makaronu Dodatki Drożdżowe Drób Dynia Farsz Fasola Faszerowane Feta Gotowane Grejpfrut Grill Grzyby Gulasz Hamburger Indyk Inne Jabłko Jagnięcina Jajko Jak zrobić? Jałowiec Jarmuż Jogurt Kajmak Kalafior Kapusta Kapusta kiszona Karmelizacja Kasza jaglana Kebab Kiełbasa Kolacje Krem Kruche Kuchnia amerykańska Kuchnia angielska Kuchnia góralska Kuchnia grecka Kuchnia hiszpańska Kuchnia meksykańska Kuchnia polska Kuchnia węgierska Kuchnia włoska Kukurydza Kurczak Łatwe Majonez Makaron Marchew Mascarpone Mięso Mięso mielone Mozzarella Mus Musztarda Na grilla Nadziewane Napój Obiady Ogórek Ogórek kiszony Oliwa Oliwki Orzeźwiające Oscypek Owoce Papryka Pasta Pieczarki Pierniki Pierogi Pietruszka Pikantne Placki Płatki owsiane Po hawajsku Podgrzybki Pomidor Por Portobello Potrawy z parowaru Potrawy z patelni Propozycje Przekąski Pulpety Rady Rodzynki Roladki Ryż Rzodkiewka Sałata Sałatki Seler Ser Słodki ziemniak Słodkie Sok Sos Sos czosnkowy Sos owocowy Sos sojowy Spaghetti Staropolskie Suszone grzyby Suszone owoce Sycące Szczypiorek Szpinak Szybkie Szynka Śmietana Śniadania Tortille Tosty Trawa cytrynowa Twaróg Vinegret Wafle Warzywa Wegetariańskie Wielkanoc Wieprzowina Wiórki kokosowe Włoszczyzna Wołowina Z niezdrowego na zdrowe Z piekarnika Zapiekanka Zdrowe Ziemniaki Zioła Zupy

Etykiety

Ananas Baba Banany Batat Białe Bigos Boczek Boczniaki Bolognese Brokuł Bułka Carbonara Carving Cebula Chleb Chorizo Ciasta i desery Ciastka Ciasto Ciasto francuskie Cukier Cukinia Curry Cykliczne kolorki Cynamon Czekolada Czosnek Dania główne Dania jednogarnkowe Deser Do kawy Do makaronu Dodatki Drożdżowe Drób Dynia Farsz Fasola Faszerowane Feta Gotowane Grejpfrut Grill Grzyby Gulasz Hamburger Indyk Inne Jabłko Jagnięcina Jajko Jak zrobić? Jałowiec Jarmuż Jogurt Kajmak Kalafior Kapusta Kapusta kiszona Karmelizacja Kasza jaglana Kebab Kiełbasa Kolacje Krem Kruche Kuchnia amerykańska Kuchnia angielska Kuchnia góralska Kuchnia grecka Kuchnia hiszpańska Kuchnia meksykańska Kuchnia polska Kuchnia węgierska Kuchnia włoska Kukurydza Kurczak Łatwe Majonez Makaron Marchew Mascarpone Mięso Mięso mielone Mozzarella Mus Musztarda Na grilla Nadziewane Napój Obiady Ogórek Ogórek kiszony Oliwa Oliwki Orzeźwiające Oscypek Owoce Papryka Pasta Pieczarki Pierniki Pierogi Pietruszka Pikantne Placki Płatki owsiane Po hawajsku Podgrzybki Pomidor Por Portobello Potrawy z parowaru Potrawy z patelni Propozycje Przekąski Pulpety Rady Rodzynki Roladki Ryż Rzodkiewka Sałata Sałatki Seler Ser Słodki ziemniak Słodkie Sok Sos Sos czosnkowy Sos owocowy Sos sojowy Spaghetti Staropolskie Suszone grzyby Suszone owoce Sycące Szczypiorek Szpinak Szybkie Szynka Śmietana Śniadania Tortille Tosty Trawa cytrynowa Twaróg Vinegret Wafle Warzywa Wegetariańskie Wielkanoc Wieprzowina Wiórki kokosowe Włoszczyzna Wołowina Z niezdrowego na zdrowe Z piekarnika Zapiekanka Zdrowe Ziemniaki Zioła Zupy

Moja lista blogów

Prawa autorskie

Wszystkie moje teksty i zdjęcia na blogu "Pysznie, smacznie, kolorowo!" są chronione prawem autorskim na mocy: Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83, Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystanie ich wymaga mojej zgody!

Translate

Obserwatorzy