Tatrzańska sałatka
Witam! Dzisiaj przepis na pyszną, lekką sałatkę, którą stworzyłem, z powodu nadmiaru oscypka w mojej lodówce. Do obiadu idealna, ale można też jeść samą jako przystawkę lub podwieczorek. :)
Składniki:
Bardzo ją polubiłem i zapewne nieraz jeszcze zagości na moim stole.
Pozdrawiam i do zobaczenia! :)
Składniki:
- garść sałaty lodowej;
- jeden pomidor (lima, malinowy - takie są najlepsze);
- ćwiartka średniego ogórka szklarniowego;
- połówka małej czerwonej cebuli;
- 3 małe oscypki (ja wziąłem jeden biały - kozi, jeden owczy i jeden mieszany);
- 2 łyżki oliwy;
- szczypta ziół prowansalskich, sól, pieprz.
- Sałatę umyć, wysuszyć i porwać na małe kawałki albo pokroić;
- Z pomidora usunąć miąższ i pokroić w małą kostkę;
- Ogórka obrać, usunąć nasionka i pokroić w małą kostkę;
- Cebulkę obrać i również drobno pokroić;
- Oscypka pokroić w małe plasterki (0,5cm);
- Wymieszać dokładnie wszystkie składniki;
- Przyprawić i przed podaniem polać oliwą.
Bardzo ją polubiłem i zapewne nieraz jeszcze zagości na moim stole.
Pozdrawiam i do zobaczenia! :)
Uwielbiam takie sałatki, smaczny i prosty przepis, tak lubię...pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńTaką sałatką nigdy się nie pogardzi :)
OdpowiedzUsuńsmakowicie wygląda, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńCzekam już na sezonowe warzywa ;)
Smaczna i zdrowa...
OdpowiedzUsuńOoo, dawno nie jadłam oscypków. ;)
OdpowiedzUsuńFajnie wykorzystałeś oscypek. Ja nie lubię go jeść na samo, bo jest dla mnie za słony. Najchętniej go grilluję i jem na kanapce z sałatą i pomidorem :)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie. Zastanawiam się po co sól skoro oscypek sam w sobie ma jej sporo ? Nie omieszkam spróbować :)
OdpowiedzUsuńSmacznego :)
OdpowiedzUsuńRobię podobną sałatkę. Nie jem serów kozich, owczych, jogurtów, śmietany, kefiru, mleka. A co jem z nabiału? żółty ser krowi, masło, biały ser...
OdpowiedzUsuń