Z niezdrowego na zdrowe #1: Hamburger

Witam!
Dzisiaj rozpoczynam cykl pt. "Z niezdrowego na zdrowe". Przedstawię Wam przepisy na zdrowe wersje niezdrowych dań: fast foodów, tłustych potraw i niewskazanych do jedzenia potraw dla wielu z nas.
Cykl rozpocznę drobiowym, zdrowym hamburgerem. Danie pełne błonnika, witamin i substancji odżywczych.

Składniki:
  • bułka wieloziarnista (opcjonalnie grahamka);
  • 20 dag mielonego mięsa z piersi z kurczaka, bądź indyka;
  • łyżka oliwy;
  • ząbek czosnku, zioła, sól, ostra papryka;
  • plaster sera (mozzarelli albo goudy) - nieobowiązkowe;
  • garść sałaty lodowej;
  • plaster pomidora;
  • plaster cebuli;
Sos:
  • jogurt naturalny;
  • ząbek czosnku;
  • łyżeczka startego ogórka.
Przygotowanie:
  • Mięso dokładnie wymieszać z oliwą i przyprawami;
  • Uformować "coś" na kształt hamburgera;
  • Wstawić do parowaru i gotować około 20 minut;
  • Jogurt, czosnek i ogórek wymieszać i dać do lodówki na kilkanaście minut, aby składniki się przegryzły;
  • Podpiec bułki na suchej patelni, do uzyskania złotego koloru;
  • Posmarować bułki sosem;
  • Położyć na spodnią część bułki kolejno: mięso, ser, sałatę, pomidora i cebulę;
  • Wbić wykałaczkę, aby hamburger się trzymał.
Rada: Jeśli masz bułkę bez ziaren, to aby zwiększyć ilość błonnika, możesz dodać do mięsa łyżeczkę płatków owsianych.

Takiego hamburgera bez obaw możemy jeść na obiad, jako źródło wielu cennych substancji.

Plusy zdrowego hamburgera:
  • mało tłuszczu;
  • dużo błonnika, witamin i substancji odżywczych;
  • sycący, ale zdrowy;
  • bez chemicznych substancji;
  • mała kaloryczność w porównaniu do normalnego hamburgera.


Polecam Wam zrobić sobie takiego hamburgera. Pyszny i zdrowy! :)
Pozdrawiam i do zobaczenia! :)

Komentarze

  1. Na taką wersję czujemy się skuszone :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nabrałam chęci prawdziwej. Jutro na obiad będzie. Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłabym takiego, ale w wersji wege, z soczewicą lub ciecierzycą :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nabrałam smaku żeby zjeść.Może jutro się skuszę. Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nic nie zastąpi wołowych hamburgerów, ale jak kogoś na to stać (mentalnie, psychicznie) by rezygnować z kolejnych mięs to jak najbardziej pochwalam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Witaj Maks :)
    Często robię domowe hamburgery zarówno drobiowe, wieprzowe jak i z wołowiny. Wolę dać moim dzieciom coś co sama przygotuję bez zbędnej chemii. Takie jedzonko preferujemy :)
    Pozdrawiam i życzę wielu inspirujących tematów .

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci gościu za każdy komentarz! ♥

Popularny post

Kategorie

Ananas Baba Banany Batat Białe Bigos Boczek Boczniaki Bolognese Brokuł Bułka Carbonara Carving Cebula Chleb Chorizo Ciasta i desery Ciastka Ciasto Ciasto francuskie Cukier Cukinia Curry Cykliczne kolorki Cynamon Czekolada Czosnek Dania główne Dania jednogarnkowe Deser Do kawy Do makaronu Dodatki Drożdżowe Drób Dynia Farsz Fasola Faszerowane Feta Gotowane Grejpfrut Grill Grzyby Gulasz Hamburger Indyk Inne Jabłko Jagnięcina Jajko Jak zrobić? Jałowiec Jarmuż Jogurt Kajmak Kalafior Kapusta Kapusta kiszona Karmelizacja Kasza jaglana Kebab Kiełbasa Kolacje Krem Kruche Kuchnia amerykańska Kuchnia angielska Kuchnia góralska Kuchnia grecka Kuchnia hiszpańska Kuchnia meksykańska Kuchnia polska Kuchnia węgierska Kuchnia włoska Kukurydza Kurczak Łatwe Majonez Makaron Marchew Mascarpone Mięso Mięso mielone Mozzarella Mus Musztarda Na grilla Nadziewane Napój Obiady Ogórek Ogórek kiszony Oliwa Oliwki Orzeźwiające Oscypek Owoce Papryka Pasta Pieczarki Pierniki Pierogi Pietruszka Pikantne Placki Płatki owsiane Po hawajsku Podgrzybki Pomidor Por Portobello Potrawy z parowaru Potrawy z patelni Propozycje Przekąski Pulpety Rady Rodzynki Roladki Ryż Rzodkiewka Sałata Sałatki Seler Ser Słodki ziemniak Słodkie Sok Sos Sos czosnkowy Sos owocowy Sos sojowy Spaghetti Staropolskie Suszone grzyby Suszone owoce Sycące Szczypiorek Szpinak Szybkie Szynka Śmietana Śniadania Tortille Tosty Trawa cytrynowa Twaróg Vinegret Wafle Warzywa Wegetariańskie Wielkanoc Wieprzowina Wiórki kokosowe Włoszczyzna Wołowina Z niezdrowego na zdrowe Z piekarnika Zapiekanka Zdrowe Ziemniaki Zioła Zupy

Etykiety

Ananas Baba Banany Batat Białe Bigos Boczek Boczniaki Bolognese Brokuł Bułka Carbonara Carving Cebula Chleb Chorizo Ciasta i desery Ciastka Ciasto Ciasto francuskie Cukier Cukinia Curry Cykliczne kolorki Cynamon Czekolada Czosnek Dania główne Dania jednogarnkowe Deser Do kawy Do makaronu Dodatki Drożdżowe Drób Dynia Farsz Fasola Faszerowane Feta Gotowane Grejpfrut Grill Grzyby Gulasz Hamburger Indyk Inne Jabłko Jagnięcina Jajko Jak zrobić? Jałowiec Jarmuż Jogurt Kajmak Kalafior Kapusta Kapusta kiszona Karmelizacja Kasza jaglana Kebab Kiełbasa Kolacje Krem Kruche Kuchnia amerykańska Kuchnia angielska Kuchnia góralska Kuchnia grecka Kuchnia hiszpańska Kuchnia meksykańska Kuchnia polska Kuchnia węgierska Kuchnia włoska Kukurydza Kurczak Łatwe Majonez Makaron Marchew Mascarpone Mięso Mięso mielone Mozzarella Mus Musztarda Na grilla Nadziewane Napój Obiady Ogórek Ogórek kiszony Oliwa Oliwki Orzeźwiające Oscypek Owoce Papryka Pasta Pieczarki Pierniki Pierogi Pietruszka Pikantne Placki Płatki owsiane Po hawajsku Podgrzybki Pomidor Por Portobello Potrawy z parowaru Potrawy z patelni Propozycje Przekąski Pulpety Rady Rodzynki Roladki Ryż Rzodkiewka Sałata Sałatki Seler Ser Słodki ziemniak Słodkie Sok Sos Sos czosnkowy Sos owocowy Sos sojowy Spaghetti Staropolskie Suszone grzyby Suszone owoce Sycące Szczypiorek Szpinak Szybkie Szynka Śmietana Śniadania Tortille Tosty Trawa cytrynowa Twaróg Vinegret Wafle Warzywa Wegetariańskie Wielkanoc Wieprzowina Wiórki kokosowe Włoszczyzna Wołowina Z niezdrowego na zdrowe Z piekarnika Zapiekanka Zdrowe Ziemniaki Zioła Zupy

Moja lista blogów

Prawa autorskie

Wszystkie moje teksty i zdjęcia na blogu "Pysznie, smacznie, kolorowo!" są chronione prawem autorskim na mocy: Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83, Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystanie ich wymaga mojej zgody!

Translate

Obserwatorzy