Mój sposób na jarmuż

Witam!
Dzisiaj przedstawię Wam moją recepturę na przygotowanie jarmużu - jarzyny, która ostatnio robi się coraz bardziej modna na naszych stołach. Warzywo to jest najsmaczniejsze, gdy pojawią się pierwsze przymrozki, bowiem ona uwielbia dojrzeć w zimnie i takim szronie.
Warzywo to jest bardzo podobne do szpinaku. Wymaga odpowiedniego doprawienia, bo jest trochę mdłe w smaku.

Przedstawię Wam takie trzy święte zasady, co do jarmużu:
  1. Jarmuż lubi czosnek - wg mnie jarmuż bez czosnku nie ma takiego smaczku. Dodaje on takiej wyrazistości.
  2. Jarmuż ma w sobie dużo wody - dlatego robiąc to danie, należy dawać go dosyć dużo, bowiem i tak znacznie zmniejszy swoją objętość po obróbce.
  3. Przygotowując jarmuż, należy pozbawić warzywa grubych nerwów - są one twarde, niesmaczne i łykowate.
Tak więc o to przepis:

Składniki:
  • jarmuż - około 300-400 g;
  • 1-2 ząbki czosnku;
  • łyżka masła;
  • odrobina wody
  • szczypta mielonego kminku;
  • sól, pieprz;
  • opcjonalnie można dodać jakiś produkt intensywny w smaku (np. jakaś przyprawa, czy ser feta).
Przygotowanie:
  • Przygotuj jarmuż - pozbaw go wszelkich grubszych nerwów;
  • Pokrój czosnek w drobną kosteczkę, lub plasterki;
  • Rozgrzej masło na patelni;
  • Wrzuć czosnek i po około minucie jarmuż;
  • Dopraw przyprawami; 
  • Po około 2-3 minutach dolej wodę i przykryj pokrywką;
  • Duś pod przykryciem do momentu, gdy jarmuż będzie miękki (około 5-10 minut), od czasu do czasu mieszając;
  • Jeśli chcemy dodać jakiś ser, czy sosik, to najlepiej 1-2 minuty przed końcem obróbki.
Tak przygotowany jarmuż można użyć do roladek mięsnych, pierożków i innych dań jako składnik, a także jako dodatek do zwykłego obiadu.
Po zrobieniu, przez ręcznik papierowy można usunąć część tłuszczu, będzie zdrowsze! :)
Można też zrobić to na parowarze, ale jarmuż z masełkiem jest smaczniejszy.




Super obiadek z jarmużem! :)

Komentarze

  1. Ciekawe receptury i proste! ale mam zamiar to zrobić w ten weekend poprzedni; kurczak. Powiem wam :)
    Uściski z Hiszpanii i mają wielki 2016 :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię bardzo i robię go tak jak szpinak. Zdrowe warzywko. Pozdrawiam i smacznego w 2016.

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak,dla mnie też jarmuż to taki brat szpinaku, więc przyrządzam podobnie

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha:) Ja na pewno dodałabym fetę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jarmuż lubi też cytrynę, a zwłaszcza jej świeżą skórkę.

    OdpowiedzUsuń
  6. Szpinak uwielbiam. Często gości w moim domu. Jarmuż sadziłam ale do dekoracji. Musze spróbować.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci gościu za każdy komentarz! ♥

Popularny post

Kategorie

Ananas Baba Banany Batat Białe Bigos Boczek Boczniaki Bolognese Brokuł Bułka Carbonara Carving Cebula Chleb Chorizo Ciasta i desery Ciastka Ciasto Ciasto francuskie Cukier Cukinia Curry Cykliczne kolorki Cynamon Czekolada Czosnek Dania główne Dania jednogarnkowe Deser Do kawy Do makaronu Dodatki Drożdżowe Drób Dynia Farsz Fasola Faszerowane Feta Gotowane Grejpfrut Grill Grzyby Gulasz Hamburger Indyk Inne Jabłko Jagnięcina Jajko Jak zrobić? Jałowiec Jarmuż Jogurt Kajmak Kalafior Kapusta Kapusta kiszona Karmelizacja Kasza jaglana Kebab Kiełbasa Kolacje Krem Kruche Kuchnia amerykańska Kuchnia angielska Kuchnia góralska Kuchnia grecka Kuchnia hiszpańska Kuchnia meksykańska Kuchnia polska Kuchnia węgierska Kuchnia włoska Kukurydza Kurczak Łatwe Majonez Makaron Marchew Mascarpone Mięso Mięso mielone Mozzarella Mus Musztarda Na grilla Nadziewane Napój Obiady Ogórek Ogórek kiszony Oliwa Oliwki Orzeźwiające Oscypek Owoce Papryka Pasta Pieczarki Pierniki Pierogi Pietruszka Pikantne Placki Płatki owsiane Po hawajsku Podgrzybki Pomidor Por Portobello Potrawy z parowaru Potrawy z patelni Propozycje Przekąski Pulpety Rady Rodzynki Roladki Ryż Rzodkiewka Sałata Sałatki Seler Ser Słodki ziemniak Słodkie Sok Sos Sos czosnkowy Sos owocowy Sos sojowy Spaghetti Staropolskie Suszone grzyby Suszone owoce Sycące Szczypiorek Szpinak Szybkie Szynka Śmietana Śniadania Tortille Tosty Trawa cytrynowa Twaróg Vinegret Wafle Warzywa Wegetariańskie Wielkanoc Wieprzowina Wiórki kokosowe Włoszczyzna Wołowina Z niezdrowego na zdrowe Z piekarnika Zapiekanka Zdrowe Ziemniaki Zioła Zupy

Etykiety

Ananas Baba Banany Batat Białe Bigos Boczek Boczniaki Bolognese Brokuł Bułka Carbonara Carving Cebula Chleb Chorizo Ciasta i desery Ciastka Ciasto Ciasto francuskie Cukier Cukinia Curry Cykliczne kolorki Cynamon Czekolada Czosnek Dania główne Dania jednogarnkowe Deser Do kawy Do makaronu Dodatki Drożdżowe Drób Dynia Farsz Fasola Faszerowane Feta Gotowane Grejpfrut Grill Grzyby Gulasz Hamburger Indyk Inne Jabłko Jagnięcina Jajko Jak zrobić? Jałowiec Jarmuż Jogurt Kajmak Kalafior Kapusta Kapusta kiszona Karmelizacja Kasza jaglana Kebab Kiełbasa Kolacje Krem Kruche Kuchnia amerykańska Kuchnia angielska Kuchnia góralska Kuchnia grecka Kuchnia hiszpańska Kuchnia meksykańska Kuchnia polska Kuchnia węgierska Kuchnia włoska Kukurydza Kurczak Łatwe Majonez Makaron Marchew Mascarpone Mięso Mięso mielone Mozzarella Mus Musztarda Na grilla Nadziewane Napój Obiady Ogórek Ogórek kiszony Oliwa Oliwki Orzeźwiające Oscypek Owoce Papryka Pasta Pieczarki Pierniki Pierogi Pietruszka Pikantne Placki Płatki owsiane Po hawajsku Podgrzybki Pomidor Por Portobello Potrawy z parowaru Potrawy z patelni Propozycje Przekąski Pulpety Rady Rodzynki Roladki Ryż Rzodkiewka Sałata Sałatki Seler Ser Słodki ziemniak Słodkie Sok Sos Sos czosnkowy Sos owocowy Sos sojowy Spaghetti Staropolskie Suszone grzyby Suszone owoce Sycące Szczypiorek Szpinak Szybkie Szynka Śmietana Śniadania Tortille Tosty Trawa cytrynowa Twaróg Vinegret Wafle Warzywa Wegetariańskie Wielkanoc Wieprzowina Wiórki kokosowe Włoszczyzna Wołowina Z niezdrowego na zdrowe Z piekarnika Zapiekanka Zdrowe Ziemniaki Zioła Zupy

Moja lista blogów

Prawa autorskie

Wszystkie moje teksty i zdjęcia na blogu "Pysznie, smacznie, kolorowo!" są chronione prawem autorskim na mocy: Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83, Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystanie ich wymaga mojej zgody!

Translate

Obserwatorzy