Staropolski bigos

Witam!
Dzisiaj przepis wyjątkowy. Danie to jest bliskie sercu każdemu Polakowi, jest symbolem narodowej kuchni, no i oczywiście posiada genialny i oryginalny smak. Oto moja wersja tego dawnego, legendarnego dania.

Składniki:
  • 0,5 kg kiszonej kapusty (1 woreczek);
  • 40 dkg kapusty białej;
  • 40 dkg łopatki wieprzowej;
  • 20 dkg boczku wędzonego;
  • 6-8 suszonych borowików;
  • 4-6 suszonych śliwek;
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki;
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego;
  • 30 dkg kiełbasy toruńskiej;
  • 1 duża cebula;
  • 6 ziaren ziela angielskiego;
  • 2 liście laurowe;
  • łyżeczka kminku;
  • sól, pieprz;
  • masło;
  • 2 łyżki mąki.
Przygotowanie:
  • Kiszoną kapustę lekko szatkuję;
  • Białą kapustę szatkuję w krótkie paseczki;
  • Grzyby i śliwki namaczam na około 10 minut, po czym kroję je w kostkę;
  • Na spód wielkiego garnka wkładam łopatkę i boczek w całości, kiszoną kapustę, ziele angielskie, liście laurowe, kminek, grzyby i śliwki;
  • Zalewam to wodą, aby wszystko przykryła i wstawiam to na mały ogień;
  • Do drugiego garnka wsypuję poszatkowaną kapustę białą i zalewam osoloną wodą;
  • Zaparzam ją (nie doprowadzam do bulgotania wody!), aby usunąć z niej gorycz;
  • Gdy kapusta się zaparzy, przecedzam ją przez sito, zalewam świeżą osoloną wodą i gotuję około 45 minut;
  • Po godzinie, z gara wyjmuję łopatkę, boczek i kroję to w kostkę;
  • Wsypuję z powrotem mięso, dodaję pomidory, przecier i gotuję kolejne pół godziny;
  • Następnie na osobnej patelni, na maśle podsmażam pokrojoną w plasterki kiełbasę i pokrojoną w piórka cebulę;
  • Gdy kiełbasa z cebulą się zezłoci, to wrzucam to do kapusty kiszonej z mięsem;
  • Następnie robię zasmażkę - roztapiam w patelni 2 łyżki masła i dodaję mąkę, czekam aż się zezłoci;
  • Po tym zasmażkę wlewam do bigosu, jednocześnie energicznie go mieszając;
  • Od razu wsypuję kapustę białą i gotuję jeszcze około 15 minut.


Komentarze

  1. Do takiego bigosu zawsze musiała być pajda chleba z masłem :D

    OdpowiedzUsuń
  2. O, mam zamrożony bigosik. Całkowicie o nim zapomniałam.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci gościu za każdy komentarz! ♥

Popularny post

Kategorie

Ananas Baba Banany Batat Białe Bigos Boczek Boczniaki Bolognese Brokuł Bułka Carbonara Carving Cebula Chleb Chorizo Ciasta i desery Ciastka Ciasto Ciasto francuskie Cukier Cukinia Curry Cykliczne kolorki Cynamon Czekolada Czosnek Dania główne Dania jednogarnkowe Deser Do kawy Do makaronu Dodatki Drożdżowe Drób Dynia Farsz Fasola Faszerowane Feta Gotowane Grejpfrut Grill Grzyby Gulasz Hamburger Indyk Inne Jabłko Jagnięcina Jajko Jak zrobić? Jałowiec Jarmuż Jogurt Kajmak Kalafior Kapusta Kapusta kiszona Karmelizacja Kasza jaglana Kebab Kiełbasa Kolacje Krem Kruche Kuchnia amerykańska Kuchnia angielska Kuchnia góralska Kuchnia grecka Kuchnia hiszpańska Kuchnia meksykańska Kuchnia polska Kuchnia węgierska Kuchnia włoska Kukurydza Kurczak Łatwe Majonez Makaron Marchew Mascarpone Mięso Mięso mielone Mozzarella Mus Musztarda Na grilla Nadziewane Napój Obiady Ogórek Ogórek kiszony Oliwa Oliwki Orzeźwiające Oscypek Owoce Papryka Pasta Pieczarki Pierniki Pierogi Pietruszka Pikantne Placki Płatki owsiane Po hawajsku Podgrzybki Pomidor Por Portobello Potrawy z parowaru Potrawy z patelni Propozycje Przekąski Pulpety Rady Rodzynki Roladki Ryż Rzodkiewka Sałata Sałatki Seler Ser Słodki ziemniak Słodkie Sok Sos Sos czosnkowy Sos owocowy Sos sojowy Spaghetti Staropolskie Suszone grzyby Suszone owoce Sycące Szczypiorek Szpinak Szybkie Szynka Śmietana Śniadania Tortille Tosty Trawa cytrynowa Twaróg Vinegret Wafle Warzywa Wegetariańskie Wielkanoc Wieprzowina Wiórki kokosowe Włoszczyzna Wołowina Z niezdrowego na zdrowe Z piekarnika Zapiekanka Zdrowe Ziemniaki Zioła Zupy

Etykiety

Ananas Baba Banany Batat Białe Bigos Boczek Boczniaki Bolognese Brokuł Bułka Carbonara Carving Cebula Chleb Chorizo Ciasta i desery Ciastka Ciasto Ciasto francuskie Cukier Cukinia Curry Cykliczne kolorki Cynamon Czekolada Czosnek Dania główne Dania jednogarnkowe Deser Do kawy Do makaronu Dodatki Drożdżowe Drób Dynia Farsz Fasola Faszerowane Feta Gotowane Grejpfrut Grill Grzyby Gulasz Hamburger Indyk Inne Jabłko Jagnięcina Jajko Jak zrobić? Jałowiec Jarmuż Jogurt Kajmak Kalafior Kapusta Kapusta kiszona Karmelizacja Kasza jaglana Kebab Kiełbasa Kolacje Krem Kruche Kuchnia amerykańska Kuchnia angielska Kuchnia góralska Kuchnia grecka Kuchnia hiszpańska Kuchnia meksykańska Kuchnia polska Kuchnia węgierska Kuchnia włoska Kukurydza Kurczak Łatwe Majonez Makaron Marchew Mascarpone Mięso Mięso mielone Mozzarella Mus Musztarda Na grilla Nadziewane Napój Obiady Ogórek Ogórek kiszony Oliwa Oliwki Orzeźwiające Oscypek Owoce Papryka Pasta Pieczarki Pierniki Pierogi Pietruszka Pikantne Placki Płatki owsiane Po hawajsku Podgrzybki Pomidor Por Portobello Potrawy z parowaru Potrawy z patelni Propozycje Przekąski Pulpety Rady Rodzynki Roladki Ryż Rzodkiewka Sałata Sałatki Seler Ser Słodki ziemniak Słodkie Sok Sos Sos czosnkowy Sos owocowy Sos sojowy Spaghetti Staropolskie Suszone grzyby Suszone owoce Sycące Szczypiorek Szpinak Szybkie Szynka Śmietana Śniadania Tortille Tosty Trawa cytrynowa Twaróg Vinegret Wafle Warzywa Wegetariańskie Wielkanoc Wieprzowina Wiórki kokosowe Włoszczyzna Wołowina Z niezdrowego na zdrowe Z piekarnika Zapiekanka Zdrowe Ziemniaki Zioła Zupy

Moja lista blogów

Prawa autorskie

Wszystkie moje teksty i zdjęcia na blogu "Pysznie, smacznie, kolorowo!" są chronione prawem autorskim na mocy: Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83, Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystanie ich wymaga mojej zgody!

Translate

Obserwatorzy