Staropolski bigos
Witam!
Dzisiaj przepis wyjątkowy. Danie to jest bliskie sercu każdemu Polakowi, jest symbolem narodowej kuchni, no i oczywiście posiada genialny i oryginalny smak. Oto moja wersja tego dawnego, legendarnego dania.
Składniki:
Dzisiaj przepis wyjątkowy. Danie to jest bliskie sercu każdemu Polakowi, jest symbolem narodowej kuchni, no i oczywiście posiada genialny i oryginalny smak. Oto moja wersja tego dawnego, legendarnego dania.
Składniki:
- 0,5 kg kiszonej kapusty (1 woreczek);
- 40 dkg kapusty białej;
- 40 dkg łopatki wieprzowej;
- 20 dkg boczku wędzonego;
- 6-8 suszonych borowików;
- 4-6 suszonych śliwek;
- 400 g krojonych pomidorów z puszki;
- 2 łyżki przecieru pomidorowego;
- 30 dkg kiełbasy toruńskiej;
- 1 duża cebula;
- 6 ziaren ziela angielskiego;
- 2 liście laurowe;
- łyżeczka kminku;
- sól, pieprz;
- masło;
- 2 łyżki mąki.
- Kiszoną kapustę lekko szatkuję;
- Białą kapustę szatkuję w krótkie paseczki;
- Grzyby i śliwki namaczam na około 10 minut, po czym kroję je w kostkę;
- Na spód wielkiego garnka wkładam łopatkę i boczek w całości, kiszoną kapustę, ziele angielskie, liście laurowe, kminek, grzyby i śliwki;
- Zalewam to wodą, aby wszystko przykryła i wstawiam to na mały ogień;
- Do drugiego garnka wsypuję poszatkowaną kapustę białą i zalewam osoloną wodą;
- Zaparzam ją (nie doprowadzam do bulgotania wody!), aby usunąć z niej gorycz;
- Gdy kapusta się zaparzy, przecedzam ją przez sito, zalewam świeżą osoloną wodą i gotuję około 45 minut;
- Po godzinie, z gara wyjmuję łopatkę, boczek i kroję to w kostkę;
- Wsypuję z powrotem mięso, dodaję pomidory, przecier i gotuję kolejne pół godziny;
- Następnie na osobnej patelni, na maśle podsmażam pokrojoną w plasterki kiełbasę i pokrojoną w piórka cebulę;
- Gdy kiełbasa z cebulą się zezłoci, to wrzucam to do kapusty kiszonej z mięsem;
- Następnie robię zasmażkę - roztapiam w patelni 2 łyżki masła i dodaję mąkę, czekam aż się zezłoci;
- Po tym zasmażkę wlewam do bigosu, jednocześnie energicznie go mieszając;
- Od razu wsypuję kapustę białą i gotuję jeszcze około 15 minut.
Do takiego bigosu zawsze musiała być pajda chleba z masłem :D
OdpowiedzUsuńO, mam zamrożony bigosik. Całkowicie o nim zapomniałam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)