Makaron z musztardowym kurczakiem i warzywami

Witajcie!
Dzisiaj fajny pomysł na to, jak zrobić coś z produktów, które zazwyczaj mamy w swojej lodówce. Danie to wyszło pod wpływem impulsu i było przepyszne!

Składniki:
  • makaron (może być taki jaki wy lubicie, czy macie - ja użyłem świderek);
  • 30 dag piersi z kurczaka;
  • mieszanka warzyw (mrożona bądź świeża);
  • łyżeczka musztardy;
  • 2 łyżeczki sosu sojowego jasnego;
  • ulubione przyprawy (dobrze komponuje się przyprawa 5 smaków, kurkuma lub chili, ale wybór należy do Was);
  • łyżka oliwy z oliwek (może być inny);
  • pieprz i sól.
Przygotowanie:

  • Ugotuj makaron wg przepisu podanego na opakowaniu;
  • Przepłucz kurczaka pod ciepłą wodą, usuń kostki itp. i pokrój w około 2 cm paseczki;
  • Do mięsa dodajcie musztardę, sos sojowy, przyprawy, pieprz oraz sól;
  • Wymieszaj wszystko i tak zamarynowane mięso włóż na około godzinę do lodówki;
  • Po tym czasie, rozgrzej patelnię z oliwą i wrzuć kurczaka;
  • Smaż około 3 minuty;
  • Po tym czasie wrzuć warzywa (ja użyłem warzyw mrożonych - mieszanki włoskiej);
  • Smaż jeszcze około 3-4 minuty, po czym podlej odrobinką wody;
  • Przykryj pokrywką i duś około 10 minut;
  • Pod koniec - dodaj ugotowany makaron.
Podczas duszenia, powinien utworzyć się sosik z powodu obecności musztardy i sosu sojowego.
Proste, szybkie, kolorowe i smaczne!


Komentarze

  1. Fajne proste danie. Mam pewne zboczenie mianowicie uwielbiam smak mięsa podsmażanego na maśle. Żadna oliwa, olej mi tego nie zastąpi. Ale jak wspominałam...zboczenie. :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow!
    Apetycznie wygląda Twoje jedzonko.
    Muszę zrobić taki makaron.
    Pozdrawiam:)*

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne, zrobię dziś na obiadek, lekkie po tych świątecznych obżarstwach:-)))))

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne danie.Na pewno spróbuję.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne danie.Na pewno spróbuję.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawie wygląda to mięsko i na pewno tak smakuje. A próbowałeś pierś z kuraka zamarynować w musztardzie + miód + czosnek + sól + pieprz + curry ???? Pychotka. Tak też marynuję podudzia i skrzydełka. Moje maluchy uwielbiają

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam makarony. Przepis bardzo ciekawy.
    "Kupuję przepis".

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci gościu za każdy komentarz! ♥

Popularny post

Kategorie

Ananas Baba Banany Batat Białe Bigos Boczek Boczniaki Bolognese Brokuł Bułka Carbonara Carving Cebula Chleb Chorizo Ciasta i desery Ciastka Ciasto Ciasto francuskie Cukier Cukinia Curry Cykliczne kolorki Cynamon Czekolada Czosnek Dania główne Dania jednogarnkowe Deser Do kawy Do makaronu Dodatki Drożdżowe Drób Dynia Farsz Fasola Faszerowane Feta Gotowane Grejpfrut Grill Grzyby Gulasz Hamburger Indyk Inne Jabłko Jagnięcina Jajko Jak zrobić? Jałowiec Jarmuż Jogurt Kajmak Kalafior Kapusta Kapusta kiszona Karmelizacja Kasza jaglana Kebab Kiełbasa Kolacje Krem Kruche Kuchnia amerykańska Kuchnia angielska Kuchnia góralska Kuchnia grecka Kuchnia hiszpańska Kuchnia meksykańska Kuchnia polska Kuchnia węgierska Kuchnia włoska Kukurydza Kurczak Łatwe Majonez Makaron Marchew Mascarpone Mięso Mięso mielone Mozzarella Mus Musztarda Na grilla Nadziewane Napój Obiady Ogórek Ogórek kiszony Oliwa Oliwki Orzeźwiające Oscypek Owoce Papryka Pasta Pieczarki Pierniki Pierogi Pietruszka Pikantne Placki Płatki owsiane Po hawajsku Podgrzybki Pomidor Por Portobello Potrawy z parowaru Potrawy z patelni Propozycje Przekąski Pulpety Rady Rodzynki Roladki Ryż Rzodkiewka Sałata Sałatki Seler Ser Słodki ziemniak Słodkie Sok Sos Sos czosnkowy Sos owocowy Sos sojowy Spaghetti Staropolskie Suszone grzyby Suszone owoce Sycące Szczypiorek Szpinak Szybkie Szynka Śmietana Śniadania Tortille Tosty Trawa cytrynowa Twaróg Vinegret Wafle Warzywa Wegetariańskie Wielkanoc Wieprzowina Wiórki kokosowe Włoszczyzna Wołowina Z niezdrowego na zdrowe Z piekarnika Zapiekanka Zdrowe Ziemniaki Zioła Zupy

Etykiety

Ananas Baba Banany Batat Białe Bigos Boczek Boczniaki Bolognese Brokuł Bułka Carbonara Carving Cebula Chleb Chorizo Ciasta i desery Ciastka Ciasto Ciasto francuskie Cukier Cukinia Curry Cykliczne kolorki Cynamon Czekolada Czosnek Dania główne Dania jednogarnkowe Deser Do kawy Do makaronu Dodatki Drożdżowe Drób Dynia Farsz Fasola Faszerowane Feta Gotowane Grejpfrut Grill Grzyby Gulasz Hamburger Indyk Inne Jabłko Jagnięcina Jajko Jak zrobić? Jałowiec Jarmuż Jogurt Kajmak Kalafior Kapusta Kapusta kiszona Karmelizacja Kasza jaglana Kebab Kiełbasa Kolacje Krem Kruche Kuchnia amerykańska Kuchnia angielska Kuchnia góralska Kuchnia grecka Kuchnia hiszpańska Kuchnia meksykańska Kuchnia polska Kuchnia węgierska Kuchnia włoska Kukurydza Kurczak Łatwe Majonez Makaron Marchew Mascarpone Mięso Mięso mielone Mozzarella Mus Musztarda Na grilla Nadziewane Napój Obiady Ogórek Ogórek kiszony Oliwa Oliwki Orzeźwiające Oscypek Owoce Papryka Pasta Pieczarki Pierniki Pierogi Pietruszka Pikantne Placki Płatki owsiane Po hawajsku Podgrzybki Pomidor Por Portobello Potrawy z parowaru Potrawy z patelni Propozycje Przekąski Pulpety Rady Rodzynki Roladki Ryż Rzodkiewka Sałata Sałatki Seler Ser Słodki ziemniak Słodkie Sok Sos Sos czosnkowy Sos owocowy Sos sojowy Spaghetti Staropolskie Suszone grzyby Suszone owoce Sycące Szczypiorek Szpinak Szybkie Szynka Śmietana Śniadania Tortille Tosty Trawa cytrynowa Twaróg Vinegret Wafle Warzywa Wegetariańskie Wielkanoc Wieprzowina Wiórki kokosowe Włoszczyzna Wołowina Z niezdrowego na zdrowe Z piekarnika Zapiekanka Zdrowe Ziemniaki Zioła Zupy

Moja lista blogów

Prawa autorskie

Wszystkie moje teksty i zdjęcia na blogu "Pysznie, smacznie, kolorowo!" są chronione prawem autorskim na mocy: Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83, Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystanie ich wymaga mojej zgody!

Translate

Obserwatorzy