Gołąbki z młodej kapusty

Witam!
Dziś ode mnie propozycja na pyszne i piękne gołąbki z młodej kapusty. Wcześniej, zawsze je robiłem z kapusty starej, ale po spróbowaniu tej nowej wersji, na pewno z nią zostanę na dłużej. Pycha!

Składniki:
  • główka młodej kapusty;
  • 0,5 kg mięsa mielonego (najlepiej z łopatki wieprzowej);
  • 2 woreczki ryżu;
  • 2 małe czerwone cebule;
  • sól, pieprz;
  • 2 l bulionu (mięsny najlepszy).
Przygotowanie:
  • Najbardziej zewnętrzne liście kapusty obrywam i gotuję w osolonej wodzie ok. 5-8 minut; 
  • Po tym, główkę z tymi bardziej przylegającymi liśćmi, również gotuję w osolonej wodzie - do 10 minut;
  • Do gołąbków wybieram średniej wielkości liście, bez dużej ilości grubych i twardych nerwów;
  • Ryż gotuję ok. 6 minut, aby był twardawy;
  • Cebule kroję w drobną kostkę i podsmażam na łyżce masła, do momentu aż cebulka się zeszkli i zacznie się złocić;
  • Surowe mięso dokładnie mieszam z ryżem, cebulą, solą i pieprzem, aby powstała jednolita masa;
  • Na liść kapusty daję około 2-3 czubate łyżki masy (w zależności od wielkości liścia - chodzi o to, aby gołąbki były "grube");
  • Brzegi liścia zawijam do środka, po czym gołąbka roluję zaczynając od strony farszu;
  • Nieobowiązkowo - można takie gołąbki przed gotowaniem krótko podsmażyć na masełku - będą bardziej aromatyczne;
  • W dużym garnku, na dół daję parę liści kapusty (aby gołąbki podczas gotowania się nie przypaliły), ustawiam delikatnie gołąbki i zalewam je bulionem - można dolać trochę wody;
  • Gołąbki gotuję ok. 45 minut, do momentu, aż kapusta będzie miękka.
Rady:
  • Jeśli chcecie robić gołąbki ze starej kapusty, to sposób przygotowania jest taki sam, z tym wyjątkiem, że liście i same gołąbki gotujemy dłużej;
  • Gołąbki można podawać z sosem pomidorowym lub ketchupem, podsmażyć na maśle itd. - świetnie się sprawdzą również do ziemniaczków i sałatki.

Osobiście bardzo lubię gołąbki i zawsze jak jest okazja, czas i chęć, to je robię. Polecam!




Komentarze

Popularny post

Kategorie

Ananas Baba Banany Batat Białe Bigos Boczek Boczniaki Bolognese Brokuł Bułka Carbonara Carving Cebula Chleb Chorizo Ciasta i desery Ciastka Ciasto Ciasto francuskie Cukier Cukinia Curry Cykliczne kolorki Cynamon Czekolada Czosnek Dania główne Dania jednogarnkowe Deser Do kawy Do makaronu Dodatki Drożdżowe Drób Dynia Farsz Fasola Faszerowane Feta Gotowane Grejpfrut Grill Grzyby Gulasz Hamburger Indyk Inne Jabłko Jagnięcina Jajko Jak zrobić? Jałowiec Jarmuż Jogurt Kajmak Kalafior Kapusta Kapusta kiszona Karmelizacja Kasza jaglana Kebab Kiełbasa Kolacje Krem Kruche Kuchnia amerykańska Kuchnia angielska Kuchnia góralska Kuchnia grecka Kuchnia hiszpańska Kuchnia meksykańska Kuchnia polska Kuchnia węgierska Kuchnia włoska Kukurydza Kurczak Łatwe Majonez Makaron Marchew Mascarpone Mięso Mięso mielone Mozzarella Mus Musztarda Na grilla Nadziewane Napój Obiady Ogórek Ogórek kiszony Oliwa Oliwki Orzeźwiające Oscypek Owoce Papryka Pasta Pieczarki Pierniki Pierogi Pietruszka Pikantne Placki Płatki owsiane Po hawajsku Podgrzybki Pomidor Por Portobello Potrawy z parowaru Potrawy z patelni Propozycje Przekąski Pulpety Rady Rodzynki Roladki Ryż Rzodkiewka Sałata Sałatki Seler Ser Słodki ziemniak Słodkie Sok Sos Sos czosnkowy Sos owocowy Sos sojowy Spaghetti Staropolskie Suszone grzyby Suszone owoce Sycące Szczypiorek Szpinak Szybkie Szynka Śmietana Śniadania Tortille Tosty Trawa cytrynowa Twaróg Vinegret Wafle Warzywa Wegetariańskie Wielkanoc Wieprzowina Wiórki kokosowe Włoszczyzna Wołowina Z niezdrowego na zdrowe Z piekarnika Zapiekanka Zdrowe Ziemniaki Zioła Zupy

Etykiety

Ananas Baba Banany Batat Białe Bigos Boczek Boczniaki Bolognese Brokuł Bułka Carbonara Carving Cebula Chleb Chorizo Ciasta i desery Ciastka Ciasto Ciasto francuskie Cukier Cukinia Curry Cykliczne kolorki Cynamon Czekolada Czosnek Dania główne Dania jednogarnkowe Deser Do kawy Do makaronu Dodatki Drożdżowe Drób Dynia Farsz Fasola Faszerowane Feta Gotowane Grejpfrut Grill Grzyby Gulasz Hamburger Indyk Inne Jabłko Jagnięcina Jajko Jak zrobić? Jałowiec Jarmuż Jogurt Kajmak Kalafior Kapusta Kapusta kiszona Karmelizacja Kasza jaglana Kebab Kiełbasa Kolacje Krem Kruche Kuchnia amerykańska Kuchnia angielska Kuchnia góralska Kuchnia grecka Kuchnia hiszpańska Kuchnia meksykańska Kuchnia polska Kuchnia węgierska Kuchnia włoska Kukurydza Kurczak Łatwe Majonez Makaron Marchew Mascarpone Mięso Mięso mielone Mozzarella Mus Musztarda Na grilla Nadziewane Napój Obiady Ogórek Ogórek kiszony Oliwa Oliwki Orzeźwiające Oscypek Owoce Papryka Pasta Pieczarki Pierniki Pierogi Pietruszka Pikantne Placki Płatki owsiane Po hawajsku Podgrzybki Pomidor Por Portobello Potrawy z parowaru Potrawy z patelni Propozycje Przekąski Pulpety Rady Rodzynki Roladki Ryż Rzodkiewka Sałata Sałatki Seler Ser Słodki ziemniak Słodkie Sok Sos Sos czosnkowy Sos owocowy Sos sojowy Spaghetti Staropolskie Suszone grzyby Suszone owoce Sycące Szczypiorek Szpinak Szybkie Szynka Śmietana Śniadania Tortille Tosty Trawa cytrynowa Twaróg Vinegret Wafle Warzywa Wegetariańskie Wielkanoc Wieprzowina Wiórki kokosowe Włoszczyzna Wołowina Z niezdrowego na zdrowe Z piekarnika Zapiekanka Zdrowe Ziemniaki Zioła Zupy

Moja lista blogów

Prawa autorskie

Wszystkie moje teksty i zdjęcia na blogu "Pysznie, smacznie, kolorowo!" są chronione prawem autorskim na mocy: Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83, Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystanie ich wymaga mojej zgody!

Translate

Obserwatorzy