Gołąbki z młodej kapusty
Witam!
Dziś ode mnie propozycja na pyszne i piękne gołąbki z młodej kapusty. Wcześniej, zawsze je robiłem z kapusty starej, ale po spróbowaniu tej nowej wersji, na pewno z nią zostanę na dłużej. Pycha!
Składniki:
Osobiście bardzo lubię gołąbki i zawsze jak jest okazja, czas i chęć, to je robię. Polecam!
Dziś ode mnie propozycja na pyszne i piękne gołąbki z młodej kapusty. Wcześniej, zawsze je robiłem z kapusty starej, ale po spróbowaniu tej nowej wersji, na pewno z nią zostanę na dłużej. Pycha!
Składniki:
- główka młodej kapusty;
- 0,5 kg mięsa mielonego (najlepiej z łopatki wieprzowej);
- 2 woreczki ryżu;
- 2 małe czerwone cebule;
- sól, pieprz;
- 2 l bulionu (mięsny najlepszy).
- Najbardziej zewnętrzne liście kapusty obrywam i gotuję w osolonej wodzie ok. 5-8 minut;
- Po tym, główkę z tymi bardziej przylegającymi liśćmi, również gotuję w osolonej wodzie - do 10 minut;
- Do gołąbków wybieram średniej wielkości liście, bez dużej ilości grubych i twardych nerwów;
- Ryż gotuję ok. 6 minut, aby był twardawy;
- Cebule kroję w drobną kostkę i podsmażam na łyżce masła, do momentu aż cebulka się zeszkli i zacznie się złocić;
- Surowe mięso dokładnie mieszam z ryżem, cebulą, solą i pieprzem, aby powstała jednolita masa;
- Na liść kapusty daję około 2-3 czubate łyżki masy (w zależności od wielkości liścia - chodzi o to, aby gołąbki były "grube");
- Brzegi liścia zawijam do środka, po czym gołąbka roluję zaczynając od strony farszu;
- Nieobowiązkowo - można takie gołąbki przed gotowaniem krótko podsmażyć na masełku - będą bardziej aromatyczne;
- W dużym garnku, na dół daję parę liści kapusty (aby gołąbki podczas gotowania się nie przypaliły), ustawiam delikatnie gołąbki i zalewam je bulionem - można dolać trochę wody;
- Gołąbki gotuję ok. 45 minut, do momentu, aż kapusta będzie miękka.
- Jeśli chcecie robić gołąbki ze starej kapusty, to sposób przygotowania jest taki sam, z tym wyjątkiem, że liście i same gołąbki gotujemy dłużej;
- Gołąbki można podawać z sosem pomidorowym lub ketchupem, podsmażyć na maśle itd. - świetnie się sprawdzą również do ziemniaczków i sałatki.
Osobiście bardzo lubię gołąbki i zawsze jak jest okazja, czas i chęć, to je robię. Polecam!
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję Ci gościu za każdy komentarz! ♥