Kolorowa zapiekanka

Ostatnio kupiłem sobie naczynie do zapiekania. Musiałem od razu je wypróbować i stąd właśnie powstała kolorowa zapiekanka wielowarstwowa. Pomimo, że był to mój debiut w tejże kategorii, to efekt finalny wyszedł bardzo dobry. Mniam!

Składniki:
  • ok. 200 g makaronu krajanki (taki na rosół);
  • 15 dkg szynki drobiowej;
  • 1 jajko;
  • 200 g sosu pomidorowego;
  • 100 g kukurydzy konserwowej;
  • pół czerwonej papryki;
  • 300 g brokułów;
  • 2 średnie marchewki;
  • 100 g mozzarelli.
Przygotowanie:
  • Na spód naczynia układam równo makaron (najlepiej gdyby przykrył całe dno);
  • Szynkę kroję w kostkę;
  • Połowę szynki kładę na makaron, resztę zostawiam na później;
  • Następnie wsypuję kukurydzę;
  • Roztrzepuję jajko i dodaję do niego sos;
  • Tak powstałą masą, zalewam makaron z szynką i kukurydzą;
  • Na masę kładę resztę szynki;
  • Następnie dodaję pokrojoną w kostkę paprykę;
  • Na to wszystko układam nieduże różyczki brokułów, które wcześniej gotowałem w osolonej wodzie około 3-4 minuty;
  • Marchewkę trę i posypuję nią wierzch zapiekanki;
  • Zapiekankę wkładam do rozgrzanego piekarnika (180°C, grzanie góra-dół) i przykrywam ją folią;
  • Piekę 30 minut, po czym wrzucam pokrojoną w kostkę mozzarellę;
  • Piekę kolejne 15 minut, po czym ściągam folię;
  • Po tym piekę jeszcze około 10 minut, do momentu, aż ser się zrumieni.



 

Komentarze

  1. Wygląda bardzo apetycznie:):):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapiekany brokuł fantastycznie smakuje :) Bardzo fajna kompozycja smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też lubię zapiekanki :) W takiej foremce możesz też zrobić lasagne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapiekanka wygląda bardzo smakowicie.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawno nie jadłam zapiekanek, muszę wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci gościu za każdy komentarz! ♥

Popularny post

Kategorie

Ananas Baba Banany Batat Białe Bigos Boczek Boczniaki Bolognese Brokuł Bułka Carbonara Carving Cebula Chleb Chorizo Ciasta i desery Ciastka Ciasto Ciasto francuskie Cukier Cukinia Curry Cykliczne kolorki Cynamon Czekolada Czosnek Dania główne Dania jednogarnkowe Deser Do kawy Do makaronu Dodatki Drożdżowe Drób Dynia Farsz Fasola Faszerowane Feta Gotowane Grejpfrut Grill Grzyby Gulasz Hamburger Indyk Inne Jabłko Jagnięcina Jajko Jak zrobić? Jałowiec Jarmuż Jogurt Kajmak Kalafior Kapusta Kapusta kiszona Karmelizacja Kasza jaglana Kebab Kiełbasa Kolacje Krem Kruche Kuchnia amerykańska Kuchnia angielska Kuchnia góralska Kuchnia grecka Kuchnia hiszpańska Kuchnia meksykańska Kuchnia polska Kuchnia węgierska Kuchnia włoska Kukurydza Kurczak Łatwe Majonez Makaron Marchew Mascarpone Mięso Mięso mielone Mozzarella Mus Musztarda Na grilla Nadziewane Napój Obiady Ogórek Ogórek kiszony Oliwa Oliwki Orzeźwiające Oscypek Owoce Papryka Pasta Pieczarki Pierniki Pierogi Pietruszka Pikantne Placki Płatki owsiane Po hawajsku Podgrzybki Pomidor Por Portobello Potrawy z parowaru Potrawy z patelni Propozycje Przekąski Pulpety Rady Rodzynki Roladki Ryż Rzodkiewka Sałata Sałatki Seler Ser Słodki ziemniak Słodkie Sok Sos Sos czosnkowy Sos owocowy Sos sojowy Spaghetti Staropolskie Suszone grzyby Suszone owoce Sycące Szczypiorek Szpinak Szybkie Szynka Śmietana Śniadania Tortille Tosty Trawa cytrynowa Twaróg Vinegret Wafle Warzywa Wegetariańskie Wielkanoc Wieprzowina Wiórki kokosowe Włoszczyzna Wołowina Z niezdrowego na zdrowe Z piekarnika Zapiekanka Zdrowe Ziemniaki Zioła Zupy

Etykiety

Ananas Baba Banany Batat Białe Bigos Boczek Boczniaki Bolognese Brokuł Bułka Carbonara Carving Cebula Chleb Chorizo Ciasta i desery Ciastka Ciasto Ciasto francuskie Cukier Cukinia Curry Cykliczne kolorki Cynamon Czekolada Czosnek Dania główne Dania jednogarnkowe Deser Do kawy Do makaronu Dodatki Drożdżowe Drób Dynia Farsz Fasola Faszerowane Feta Gotowane Grejpfrut Grill Grzyby Gulasz Hamburger Indyk Inne Jabłko Jagnięcina Jajko Jak zrobić? Jałowiec Jarmuż Jogurt Kajmak Kalafior Kapusta Kapusta kiszona Karmelizacja Kasza jaglana Kebab Kiełbasa Kolacje Krem Kruche Kuchnia amerykańska Kuchnia angielska Kuchnia góralska Kuchnia grecka Kuchnia hiszpańska Kuchnia meksykańska Kuchnia polska Kuchnia węgierska Kuchnia włoska Kukurydza Kurczak Łatwe Majonez Makaron Marchew Mascarpone Mięso Mięso mielone Mozzarella Mus Musztarda Na grilla Nadziewane Napój Obiady Ogórek Ogórek kiszony Oliwa Oliwki Orzeźwiające Oscypek Owoce Papryka Pasta Pieczarki Pierniki Pierogi Pietruszka Pikantne Placki Płatki owsiane Po hawajsku Podgrzybki Pomidor Por Portobello Potrawy z parowaru Potrawy z patelni Propozycje Przekąski Pulpety Rady Rodzynki Roladki Ryż Rzodkiewka Sałata Sałatki Seler Ser Słodki ziemniak Słodkie Sok Sos Sos czosnkowy Sos owocowy Sos sojowy Spaghetti Staropolskie Suszone grzyby Suszone owoce Sycące Szczypiorek Szpinak Szybkie Szynka Śmietana Śniadania Tortille Tosty Trawa cytrynowa Twaróg Vinegret Wafle Warzywa Wegetariańskie Wielkanoc Wieprzowina Wiórki kokosowe Włoszczyzna Wołowina Z niezdrowego na zdrowe Z piekarnika Zapiekanka Zdrowe Ziemniaki Zioła Zupy

Moja lista blogów

Prawa autorskie

Wszystkie moje teksty i zdjęcia na blogu "Pysznie, smacznie, kolorowo!" są chronione prawem autorskim na mocy: Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83, Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystanie ich wymaga mojej zgody!

Translate

Obserwatorzy