Jabłka karmelizowane z sosem owocowym
Witam!
Dzisiaj taki szybki deser, który stworzyłem tak, aby umilić sobie podwieczorek, a miałem tylko jabłka i... sok owocowy!
1. Składniki:
* jabłko (od Was zależy gatunek);
* łyżeczka cukru;
* łyżeczka masła do smażenia;
* szczypta suszone mięty i imbiru
* 30 ml soku owocowego.
2. Sposób przygotowania:
Jabłko pokrój w plastry około 2-3 cm. Rozgrzeje patelnię, wrzuć masło i jak się stopień, wrzucamy plastry. Oby ujemny cukrem i przyprawami i smażymy kilka minut z obu stron, aż będą złociste.
Sos: podgrzej sok, po chwili powinien zgęstnąć, jeśli nie, dodać mąki.
Dzisiaj taki szybki deser, który stworzyłem tak, aby umilić sobie podwieczorek, a miałem tylko jabłka i... sok owocowy!
1. Składniki:
* jabłko (od Was zależy gatunek);
* łyżeczka cukru;
* łyżeczka masła do smażenia;
* szczypta suszone mięty i imbiru
* 30 ml soku owocowego.
2. Sposób przygotowania:
Jabłko pokrój w plastry około 2-3 cm. Rozgrzeje patelnię, wrzuć masło i jak się stopień, wrzucamy plastry. Oby ujemny cukrem i przyprawami i smażymy kilka minut z obu stron, aż będą złociste.
Sos: podgrzej sok, po chwili powinien zgęstnąć, jeśli nie, dodać mąki.
Znakomite!
OdpowiedzUsuńA wypróbuj sobie taki mój patent na deser dla tych odchudzających się...z jabłka usuwasz tylko gniazdo nasienne. Jakiś serek, może być zwykły twaróg mieszasz dokładnie z jajkiem lub samym białkiem. Odrobinę słodzisz czym co tam masz. Napełniasz jabłka i zapiekasz. Pysznie, zdrowo i lekko.
OdpowiedzUsuńDobre podejście, trzeba kreatywnie podchodzić do tego, co jest w lodówce i wymyślać z tego potrawy. Takie są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńPrzegapiłam twoje wspaniałe przepisy.
OdpowiedzUsuńMuszę nadrobić zaległości.
Pozdrawiam:)