Horiatiki - oryginalna sałatka grecka
Witam!
Dziś przepis na lubianą przez wszystkich sałatkę grecką, lecz w oryginalnej wersji! Niewielu z Was może wie, że oryginalna receptura na tą sałatkę nie zawiera ani słowa o sałacie ani vinegrecie!
Sam tego nie wiedziałem przez dłuższy czas, ale gdy się o tym dowiedziałem, postanowiłem wypróbować tradycyjne horiatiki, czyli wiejską sałatkę grecką, i muszę przyznać, że ta wersja jest o niebo lepsza!
Składniki (na dużą, kopiastą misę pysznej sałatki):
Uwielbiam jeść horiatiki z kawałkiem bagietki, którą moczę uprzednio w powstałym na dnie misy sosie, pycha!
Smacznego! :)
Dziś przepis na lubianą przez wszystkich sałatkę grecką, lecz w oryginalnej wersji! Niewielu z Was może wie, że oryginalna receptura na tą sałatkę nie zawiera ani słowa o sałacie ani vinegrecie!
Sam tego nie wiedziałem przez dłuższy czas, ale gdy się o tym dowiedziałem, postanowiłem wypróbować tradycyjne horiatiki, czyli wiejską sałatkę grecką, i muszę przyznać, że ta wersja jest o niebo lepsza!
Składniki (na dużą, kopiastą misę pysznej sałatki):
- 4 pomidory (polecam śliwkowe albo lima);
- 2 jędrne ogórki;
- 1 duża czerwona cebula;
- 1 średnia papryka (w oryginalnej wersji zielona, ale czerwona może również być, zwłaszcza dla tych, co nie lubią goryczy zielonej);
- 200 g czarnych oliwek (najlepsze będą kalamata);
- 200 g sera feta (w oryginalnej wersji używa się plastrów sera, niestety ja takowych nie mogłem znaleźć więc użyję kostek sera);
- 8-9 łyżeczek oliwy z oliwek;
- sól, pieprz;
- łyżeczka oregano.
- Pomidory i paprykę kroję w dużą kostkę;
- Ogórków nie obieram, przekrawam je tylko wzdłuż, usuwam gniazda nasienne i kroję w półksiężyce;
- Cebulę kroję w piórka lub w kostkę (nieco mniejszą niż w przypadku pomidorów i papryki);
- Oliwki wyjmuję ze słoiczka, odsączam z zalewy i każdą rozrywam palcami na pół;
- Do misy wrzucam pokrojone warzywa, oliwki i fetę, polewam to oliwą, przyprawiam solą (dosłownie malutka szczypta), pieprzem i oregano, po czym wszystko bardzo dokładnie mieszam.
Uwielbiam jeść horiatiki z kawałkiem bagietki, którą moczę uprzednio w powstałym na dnie misy sosie, pycha!
Smacznego! :)
Bardzo dobra sałatka, lubimy dodatek czerwonej cebuli ;)
OdpowiedzUsuńJa jestem w tej sałatce zakochana. Jest przepyszna i oczywiście zdrowa.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Dla mnie pyszność !
OdpowiedzUsuń