Enchiladas
Witam!
Dzisiaj przepis na tradycyjne i pyszne danie rodem z Meksyku - enchiladas. W moim domu są robione od wielu lat - najpierw przez mojego starszego brata - wielkiego fana ostrych potraw, a później przeze mnie. Z kleksem kwaśnej, gęstej śmietany smakują wybornie!
Składniki:
Pyszne, sycące, aromatyczne danie, które idealnie się sprawdzi na rodzinny obiad, czy zwykłe urozmaicenie domowej karty menu. Smacznego! :)
Dzisiaj przepis na tradycyjne i pyszne danie rodem z Meksyku - enchiladas. W moim domu są robione od wielu lat - najpierw przez mojego starszego brata - wielkiego fana ostrych potraw, a później przeze mnie. Z kleksem kwaśnej, gęstej śmietany smakują wybornie!
Składniki:
- 70 dag mielonego mięsa (może być wieprzowe, lecz lepiej wybrać wołowinę);
- 1 duża cebula lub dwie mniejsze;
- 4-5 ząbków czosnku;
- 400 g pomidorów krojonych z puszki (1 puszka);
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego;
- kumin, oregano, słodka papryka, sól;
- 4-5 łyżeczek ostrej papryki (według upodobania, czy wolicie łagodną, czy ostrą wersję potrawy);
- 6 małych tortilli;
- 0,5 kg startego sera (goudy, czy mozzarelli);
- 250-300 g śmietany 18%;
- olej.
- Cebulę i czosnek kroję w drobną kostkę i podsmażam je na łyżce oleju do momentu, aż nabiorą koloru;
- Część podsmażonej cebuli i czosnku przekładam do mniejszego garnka, zaś do reszty, która pozostała na patelni wsypuję 2-3 łyżeczki ostrej papryki i smażę jeszcze ze 3 minuty;
- Po tym czasie dodaję mięso, wszystko podsmażam i dodaję szczyptę kuminu, łyżeczkę słodkiej papryki i szczyptę soli - smażę do momentu, aż mięso straci surowiznę;
- Do drugiej połowy przesmażonej cebuli i czosnku - tej w mniejszym garnku, dodaję pomidory z puszki, koncentrat, łyżeczkę oregano, 1-2 łyżeczki ostrej papryki i szczyptę soli - duszę około 5-7 minut;
- Powstały sos można zmiksować, lecz ja go delikatnie rozcieram tłuczkiem do ziemniaków - taki sos z kawałkami warzyw jest o wiele lepszy;
- Składam enchilady - rozsmarowuję cienką warstwę sosu po całej tortilli, później po jednej stronie placka nakładam solidną porcję mięsa, sera i polewam to łyżką śmietany - enchiladę zwijam w rulon, ważne, aby zwinąć enchiladę dość ciasno;
- Tak robię ze wszystkimi tortillami, które po nafaszerowaniu układam w żaroodpornym naczyniu tak, aby ściśle do siebie przylegały;
- Pozostałą część sosu, która z pewnością zostanie, wylewam na wierzch enchilad i przysypuję to resztą startego sera;
- Enchilady zapiekam przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, grzanie góra-dół (przez ostatnie 5 minut włączam funkcję grzanie góra z termoobiegiem, aby ser się ładnie zapiekł);
- Gotowe enchilady polewam śmietaną (po łyżce na każdą tortillę).
Pyszne, sycące, aromatyczne danie, które idealnie się sprawdzi na rodzinny obiad, czy zwykłe urozmaicenie domowej karty menu. Smacznego! :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję Ci gościu za każdy komentarz! ♥