Najlepsze ciasto na pierogi
Witam! Przepisów na ciasto na pierogi jest mnóstwo - ile przepisów, tyle sposobów. Ja osobiście próbowałem wiele wersji pierogów i szczerze stwierdzam, że najlepsze jadłem te, robione w domu. Receptura przekazywana z pokolenia na pokolenie od dawien dawna - najlepsze! ♥
Składniki:
Na słodko, na słono, postne, wegetariańskie, mięsne... Każdy farsz otoczony takim ciastem jest przepyszny!
Za niedługo umieszczę receptury na ciekawe farsze - te tradycyjne, ale nie tylko. ;)
Smacznego! :)
Składniki:
- 600 g mąki;
- 1 jajko;
- 1 łyżka oleju;
- 30 ml ciepłej wody;
- 300 ml letniej wody.
- Mąkę przesiewam na stolnicę;
- Robię w niej dołek, do którego wrzucam całe jajko, olej i ciepłą wodę;
- Ciasto zagniatam, ciągle dodając letnią wodę;
- Ciasto wyrabiam do momentu, aż będzie zwarte i będzie odchodzić od rąk;
- Tak przygotowane ciasto wałkuję cieniutko;
- Wykrawam szklanką kółka - moja mama tak nie robi, po prostu kroi ciasto na dość duże plastry, różnej wielkości i różnego kształtu i ja taki sposób też bardziej preferuję, choć jeśli ktoś woli mieć równiutkie, ładne pierożki, to szklanka może być jak najbardziej (przez sposób mamy pierogi wychodzą takie bardziej wiejskie, takie jakie był w dawnych czasach);
- Nakładam farsz - o nich, a także ciekawe pomysły na nie w kolejnych postach;
- Sklejam brzegi i tak przygotowane pierogi wrzucam do bulgoczącej, osolonej wody, czekam aż wypłyną na powierzchnię i gotuję jeszcze 1-2 minuty.
![]() |
Mięciutkie i wspaniałe w smaku ciasto na pierogi - tu zdjęcie z wigilijnej wieczerzy |
Na słodko, na słono, postne, wegetariańskie, mięsne... Każdy farsz otoczony takim ciastem jest przepyszny!
Za niedługo umieszczę receptury na ciekawe farsze - te tradycyjne, ale nie tylko. ;)
Smacznego! :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję Ci gościu za każdy komentarz! ♥