Placki ziemniaczane
Witam!
Z gulaszem, ze śmietaną, z serem... - możliwości jest wiele, ale bez względu na wybór dodatku, placki ziemniaczane są przepyszną, tradycyjną potrawą - tak prostą w przygotowaniu, a jaką smaczną.
Składniki (na 7-8 placków):
Możliwości podania jest mnóstwo - każdy jest dobry, a wybór zależy tylko od Was. U mnie na dwa sposoby: z kleksem gęstej śmietany, a także z porcją sycącego gulaszu i serem (przepis na gulasz - KLIK). Smacznego! :)
Z gulaszem, ze śmietaną, z serem... - możliwości jest wiele, ale bez względu na wybór dodatku, placki ziemniaczane są przepyszną, tradycyjną potrawą - tak prostą w przygotowaniu, a jaką smaczną.
Składniki (na 7-8 placków):
- 600 g ziemniaków;
- 1 jajko;
- pół małej cebuli;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej;
- 2 czubate łyżki mąki pszennej;
- 100 ml oleju;
- sól, pieprz.
- Ziemniaki, cebulę i czosnek kroję na drobniejsze części (ja kroję ziemniaki w kształt i wielkość jak na frytki, cebulę dzielę na 3-4 części, a czosnek zostawiam w całości);
- Wszystko mielę w maszynce do mięsa (oczywiście - można zetrzeć na tarce o średnich oczkach, ale ja wolę tą wersję z mieleniem);
- Do masy dodaję jajko, mąkę ziemniaczaną, pszenną, łyżeczkę pieprzu, mniej więcej tyle samo soli, po czym wszystkie składniki ze sobą mieszam;
- Na rozgrzanym oleju (musi być go tyle, aby zakrywał pół placka) smażę placki, 3-4 minuty z każdej strony, aby nabrały charakterystycznego złocistego koloru.
Możliwości podania jest mnóstwo - każdy jest dobry, a wybór zależy tylko od Was. U mnie na dwa sposoby: z kleksem gęstej śmietany, a także z porcją sycącego gulaszu i serem (przepis na gulasz - KLIK). Smacznego! :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję Ci gościu za każdy komentarz! ♥