2 szybkie propozycje z grejpfrutem w roli głównej
Witam!
Dzisiejszym bohaterem będzie grejpfrut, który jest bogaty w wiele ważnych składników mineralnych. Owoc grejpfruta zawiera 90% wody, cukier, kwasy organiczne oraz witaminy z grupy B, a także spore ilości E i P. Posiada dużą ilość witaminy C (30-50 mg / 100 g) i korzystnie wpływa na pracę jelit. W miąższu występują karoteny – głównie likopen (który działa antynowotworowo), warunkujący jego zabarwienie. Za gorzki smak owocu odpowiada naryngina, która nadaje mu także właściwości lekko przeczyszczające.
Grejpfrutowi przypisuje się również właściwości odchudzające, co wiem z własnego doświadczenia.
Gorycz grejpfruta powoduje, że mało kto chce je jeść. Ale jeśli przyrządzi się go dobrze i stworzy z nim fajne przekąski, to wtedy jest wspaniały.
1. Grejpfrutowy jogurt:
Połówkę czerwonego grejpfruta obieram ze skóry oraz bielma i kroję go w drobną kostkę. Wrzucam to do miski, zalewam 300 ml jogurtu naturalnego, wsypuję 3 łyżki płatków owsianych i pół łyżki cukru. Wszystko mieszam.
2. Grejpfrutowy napój na upalny dzień:
Połówkę czerwonego grejpfruta obieram ze skóry oraz bielma i kroję go w drobną kostkę. Wrzucam to do szklanki, rozgniatam łyżką, aby puścił więcej soku. Miąższ zalewam 250 ml wody źródlanej, wrzucam 3 kostki lodu i wsypuję łyżeczkę suszonej trawy cytrynowej oraz pół łyżki cukru.
Bardzo lubię te propozycje i mam nadzieję, że Wam też zasmakują. Mniam! Smacznego! :)
Dzisiejszym bohaterem będzie grejpfrut, który jest bogaty w wiele ważnych składników mineralnych. Owoc grejpfruta zawiera 90% wody, cukier, kwasy organiczne oraz witaminy z grupy B, a także spore ilości E i P. Posiada dużą ilość witaminy C (30-50 mg / 100 g) i korzystnie wpływa na pracę jelit. W miąższu występują karoteny – głównie likopen (który działa antynowotworowo), warunkujący jego zabarwienie. Za gorzki smak owocu odpowiada naryngina, która nadaje mu także właściwości lekko przeczyszczające.
Grejpfrutowi przypisuje się również właściwości odchudzające, co wiem z własnego doświadczenia.
Gorycz grejpfruta powoduje, że mało kto chce je jeść. Ale jeśli przyrządzi się go dobrze i stworzy z nim fajne przekąski, to wtedy jest wspaniały.
1. Grejpfrutowy jogurt:
Połówkę czerwonego grejpfruta obieram ze skóry oraz bielma i kroję go w drobną kostkę. Wrzucam to do miski, zalewam 300 ml jogurtu naturalnego, wsypuję 3 łyżki płatków owsianych i pół łyżki cukru. Wszystko mieszam.
2. Grejpfrutowy napój na upalny dzień:
Połówkę czerwonego grejpfruta obieram ze skóry oraz bielma i kroję go w drobną kostkę. Wrzucam to do szklanki, rozgniatam łyżką, aby puścił więcej soku. Miąższ zalewam 250 ml wody źródlanej, wrzucam 3 kostki lodu i wsypuję łyżeczkę suszonej trawy cytrynowej oraz pół łyżki cukru.
Bardzo lubię te propozycje i mam nadzieję, że Wam też zasmakują. Mniam! Smacznego! :)
Codziennie rano Monika zjada przed śniadaniem jednego grejpfruta :D Tak go uwielbia, że nawet z błonek nie obiera i je jak pomarańczę dodatkowo posypując cynamonem :P
OdpowiedzUsuń