Baba wielkanocna bez ucierania
Witam!
Wielkanoc tuż tuż, święconka już jutro... Ja w tym roku postanowiłem upiec babę. Jako, że nie jestem z tych od słodkiego, bałem się, że ciasto nie będzie dobre, że wyjdzie zakalec itp. Poza tym nie mam przyrządów potrzebnych do utarcia niektórych składników. Trochę pomieszałem, dodałem swoich pomysłów i...
Koniec końców wyszła naprawdę pyszna, kolorowa, wielkanocna baba bez ucierania. Jak ją zrobić? Zaprezentuję Wam dziś swój przepis na ten wielkanocny bestseller.
Składniki:
To był mój debiut cukierniczy i uważam go za jak najbardziej udany. Lepszego ciasta dawno nie jadłem. :)
Pozdrawiam Was i do zobaczenia! :)
Wielkanoc tuż tuż, święconka już jutro... Ja w tym roku postanowiłem upiec babę. Jako, że nie jestem z tych od słodkiego, bałem się, że ciasto nie będzie dobre, że wyjdzie zakalec itp. Poza tym nie mam przyrządów potrzebnych do utarcia niektórych składników. Trochę pomieszałem, dodałem swoich pomysłów i...
Koniec końców wyszła naprawdę pyszna, kolorowa, wielkanocna baba bez ucierania. Jak ją zrobić? Zaprezentuję Wam dziś swój przepis na ten wielkanocny bestseller.
Składniki:
- ok. 180 g mąki tortowej;
- ok. 80 g mąki ziemniaczanej;
- łyżeczka proszku do pieczenia;
- 5 jaj;
- niepełna szklanka cukru;
- opakowanie cukru z wanilią (może być waniliowy, ale ten z wanilią jest o niebo lepszy);
- 125 g masła typu Kasia, Palma;
- 125 g margaryny;
- szczypta soli;
- 2 łyżeczki kakao;
- 50 g suszonej żurawiny;
- 2-3 łyżeczki cukru pudru (do posypania).
- Rozpuszczam w rondelku masło i margarynę (razem), nie doprowadzając do skwierczenia (cały czas mieszam łyżką);
- Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek przesiewam przez sito, aby nie było grudek;
- Całe jajka ubijam z cukrem zwykłym i tym z wanilią (może być mikserem, może być zwykłą trzepaczką);
- Gdy jajka z cukrem zwiększą swą objętość i ładnie się ubiją (jednolita, gęstawa masa), dodaję rozpuszczone masło i margarynę i sól;
- Wszystko dokładnie mieszam (trzepaczką lub mikserem);
- Połowę masy wlewam do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy do babek (u mnie forma ma średnicę 23 cm, a wysokość - 13 cm - w takiej formie babka mieści się idealnie);
- Do drugiej połowy masy wsypuję kakao i dokładnie mieszam, aż ciasto nie zabarwi się na brązowo;
- Po wymieszaniu tę drugą połowę też wlewam do formy;
- Na sam wierzch sypię suszonymi żurawinami;
- Wkładam do rozgrzanego piekarnika (180°C, grzanie góra-dół) i piekę 55-60 minut;
- Gotowe ciasto wyjmuję z formy i posypuję cukrem pudrem.
To był mój debiut cukierniczy i uważam go za jak najbardziej udany. Lepszego ciasta dawno nie jadłem. :)
Pozdrawiam Was i do zobaczenia! :)
Trzeba przyznać, że wyszła zjawiskowo :D
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, super wyrosła :)
OdpowiedzUsuńTeż robiłam babkę, ale jogurtową :D
Baba jak marzenie. Wyrośnięta, kolorowa. Doskonała na święta.
OdpowiedzUsuńWesołych, spokojnych a przede wszystkim rodzinnych Świąt Wielkanocnych. Miłego wypoczynku i pięknej pogody :)